tisdag 28 juli 2015

Saphire 27

Picture: http://saphireboats.com

Saphire 27 togs fram för att fortfarande vara trailerbar men med utrymmen för en familj att övernatta samt bra seglingsegenskaper. Båten har kappseglats av duktiga seglare med bra resultat och att den är trailerbar går inte att förneka så det är utrymmet inuti kvar att bedöma. Där måste det kanske till en trendskifte eftersom många familjebåtar anses trånga om de inte är uppåt 37 fot…

Kölen hissas rakt upp så det är bara bulben kvar under botten. Det gör det enkelt att traila men båten blir väldigt vindkänslig när kölen är uppe. Är man två personer ombord är det lätt att succesivt dra upp kölen när man närmar sig trailern men ensam ombord i blåst kan det bli svårt. Det finns också en inre hissanordning att köpa till som lämnar 1,0 meters djupgående. Den är bättre när man ska in till öar i skärgården.

Båten har den typen av motorbrunn för utombordare i sittbrunnen som verkar modernt nu. Ett krångligt system med en stor lucka som måste öppnas och motorn ska vikas ner i en öppnad bottenlucka. Som gjort för att halka eller klämma sig i sjögång. Ett traditionellt motorfäste på akterspegeln gör att tyngdpunkten hamnar längre bak (negativt) men är oerhört mycket enklare att hantera.

Längd: 8,00 m
Bredd: 2,50 m
Djup: 1,70 m med kölen nere
Djupgående hamn: 1,00 m
Djupgående för trailer: 0,50 m
Vikt: 1.300 kg
Köl: 500 kg
Stor: 29 m2
Fock: 15 m2
Gennaker: 70 m2
Code Zero: 35 m2

Läs mer:
http://saphireboats.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar