lördag 25 juli 2015

Riptide 35

Picture: http://www.bettsboats.com/yachts/recent/riptide35/

Riptide 35 är ritad av Paul Bieker. Kanske inte många i Sverige som känner igen hans namn men han ingick i gruppen bakom Americas Cupbåten Oracle och närmare bestämt de som tog fram de nya foilsen som vände trenden från bara förluster till bara vinster för Oracle! Kika på rodret till den här båten.

Båten är lätt byggd men har fortfarande det som en vanlig familjebåt har förutom dörrar till de olika sovutrymmena. En avskild toa finns i alla fall och pentryt har bra storlek.

För seglingen är det bättre försett. En lätt båt seglar bättre och med djup köl och en bulb långt nere så kränger man inte så mycket. Blåser det mer så tar man in upp till 560 liter vatten i lovart. Propellern fäller man in i botten så den är slät förutom den lilla springan vid luckan.

Kika på storskotet på bilden (klicka på bilden så blir den större). Det är (enligt mig) en klart bättre lösning än det "tyska storskotet" där man leder fram skotet under bommen, sneddar ut till skarndäck och sedan bak till brunnen/winsch. Här får man färre meter skot, färre block och slipper få tamp på däck som rullar under foten eller lika illa ett skot som ligger i en kanal under däcket och möglar…

Längd: 10,72 m
Bredd: 3,43 m
Djup: 2,63 m
Vikt: 2.349 kg
Köl: 1.168 kg
Stor: 50 m2
Fock: 34 m2
Gennaker: 125 m2

Läs mer:
http://www.bettsboats.com/yachts/recent/riptide35/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar