söndag 19 juli 2015

Båt på trailer

Bilder: http://www.trafikverket.se/Foretag/Trafikera-och-transportera/Trafikera-vag/Transportdispens/Villkor/

En del av båtarna jag skriver om här är trailerbara. Ibland är det enkelt som t ex Code 8 där det inte krävs några extra tillstånd eller skyltar och bara en VW Golf som dragbil. Andra gånger kan det vara besvärligare men med lite kunskap går det att dra även större båtar!

Det finns en myt att det är jättebesvärligt att traila så fort en båt blir över 260 cm bred. Det stämmer inte riktigt för mellan 260 och 310 cm räcker det med Bred lastskyltar och lampor enligt bilderna ovan. OBS att skyltar på dragbil och släp ser olika ut men kika i den nedersta länken så ger det sig.

Vid bredder över 310 blir det mer jobb (bl a varningsbil) men fortfarande inget oöverstigligt hinder så länge man håller sig i Sverige. Men en Mini 650 tillhör alltså den lätta typen att traila.

Vikten på båt och trailer kan bli besvärligare men med Utökad B-behörighet eller BE-körkort blir det oftast OK förutsatt att man har en bra dragbil.

Nyckelordet är "Bred odelbar last" ;-)

Andra länder? EU-reglerna ska vara harmoniserade men tydligen är det mycket besvärligt i Frankrike för en privatperson så förhandla gärna med transport om ni köper båt där...

Läs mer:
http://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Trafikregler/Lasta-dra/Battransport/

http://www.trafikverket.se/contentassets/7262d25a82d8406aa36411b6c96cf262/9_transportfordon_baktill_363x281.gif

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar