onsdag 22 juli 2015

Owen Clarke 401 IRC Offshore

Picture: http://www.owenclarkedesign.com/OCD_401_IRC_Racing_Yacht

Designfirman Owen Clarke har ritat ett antal snabba oceanracers t ex Ellen Macarthurs Open 60 och ett antal Class 40. Nu tar de sin erfarenhet från det området och anpassar skrovformen till mer allround med mer krysspotential och bättre egenskaper i lättare vindar. Skrovet är samma men finns i två utföranden vad gäller rigg, köl och sittbrunn för att passa för offshore eller kustnära bansegling.

Bilden ovan är offshorevarianten med köl och rigg tillbakaflyttad och ett stort J-mått som ger en jättespinnaker. Kombinationen ger möjlighet att köra spinnaker/gennaker brantare och/eller i hårdare vind än vad som är vanligt. Den andra varianten har segelplan och köl mer konventionellt placerat.

VPP-körningar (datorsimuleringar av fartpotential) visar att den bör vara klart snabbare än t ex Ker 40 som är en erkänt snabb båt. Jämförelserna med Class 40-båtar är svårare att utvärdera för där har säkert båtarna sin spets i olika förhållanden. Provmätbrev i IRC pekar mot ett SRS-mättal runt 1,530 vilket är mycket snabbt för att vara en 40-fotare!

Längd: 12,50 m
Bredd: 4,15 m
Djup: 2,73 m
Vikt: 5.110 kg
SA kryss: 102 m2
SA undanvind: 244 m2

Läs mer:
http://www.owenclarkedesign.com/OCD_401_IRC_Racing_Yacht

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar