fredag 5 februari 2016

Winston Lithium Yttrium High Power Battery LiFeYPO4

Picture: http://www.ev-power.eu

Lithiumbatterier börjar bli lite billigare (eller kanske man ska säga mindre dyra...) men de viktigaste skillnaderna mot gamla blyaccar är nog vikt och kapacitetsutnyttjande. Lithiumbatterierna väger ofta hälften mot ett blybatteri med samma Ah. Till det kommer skillnaden att en blyacc bara kan lämna ut ungefär hälften av angiven Ah medan lithium kan lämna av nästan allt.

Lithium har några saker man måste tänka på. De lämnar nästan full voltstyrka ända till slutet och kör man helt slut på batteriet så kan det krascha redan första gången. Det är dock lätt att förhindra med en batteri/spänningsvakt som bryter strömmen vid valt volttal (ex vis 12,0V). Sen kan man koppla bort vakten om man vill starta motorn.

Det har diskuterats mycket om hur och när man bör ladda ett lithiumbatteri men det verkar som om de tål betydligt mer misshandel än vad ryktet vill göra gällande. Dock bör man byta till en speciell landströmsladdare för lithiumbatterier om man har sådan och gärna ha en strömbrytare till eventuella solpaneler så man kan koppla bort dessa om man ska lämna båten en längre tid.

Till skillnad mot bly har lithium en försumbar självurladdning så man kan lämna det länge utan laddning även om det är halvtomt.

När du letar efter litiumbatterier så var noga med att du köper ett Lithium Yttrium och inte ett järn som har klart sämre spec och livslängd.

Batteriet på bilden är ett 60Ah:

Weight (kg)11,5
Height (mm)230
Width (mm)282
Depth (mm)125

Läs mer:
http://www.ev-power.eu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar