söndag 14 februari 2016

ICE 33

Picture: http://www.iceyachts.it/ice-33-2/

Italienska ICE Yachts har en serie båtar av mer eller mindre race-stuk. 33:an är minst i serien och också mest extrem.

Texten på internetsidan är väldigt utförlig men berättar egentligen inte så mycket om utrustning, inredning mm. Motorn är en utombordare som sänks ner i en brunn i sittbrunnen och en lucka ger en slät botten när motorn är uppdragen. Bra lösning med full besättning men det kan vara lite bökigt under solosegling.

Jag gissar att man skulle behöva diskutera mycket med sin segelmakare om man vill segla en sådan här båt solo och då välja aningen mindre segel som är mer trimbara. Med en person bli ju den redan lätta båten ännu lättare än med sju personer ombord som på bilden. Man får mindre vikt på kanten men en snabbare båt i lätta vindar.

Båten sägs vara ritad för IRC, ORC Sport Boat och HPR. Förmodligen behöver man optimera lite beroende på vilken regel man seglar efter då de straffar olika saker olika hårt. I Sverige seglar vi oftast efter SRS som är ganska bra på att bedöma skillnader mellan olika konfigurationer så då kan man segla med samma segelgarderob som man redan har i ett annat respitsystem.

Både IRC och ORC har vissa minimikrav på kojer, kokmöjligheter och toa så jag förutsätter att det finns något sådant under däck.

Längd: 9,99 m
Bredd: 3,40 m
Djup: 2,50 m
Vikt: 1.900 kg
Köl: 930 kg
Stor: 43 m2
Fock: 28 m2
Gennaker: 133 m2

Läs mer:
http://www.iceyachts.it/ice-33-2/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar