fredag 19 februari 2016

L30

Picture: http://www.l30class.com/en/

L30 är en intressant båt som jag gillar skarpt för några delar och inte gillar för andra. Jag såg videon nedan där de toppar 24,7 knop och det ser inte allt lika dramatiskt ut som en del av de nya flushdäckade racers som tar vatten upp på däck vid 18 knop. Andrej Justin har ritat och han har ofta hittat rätt.

Jag har svårt att förstå varför en så pass smal 30-fotare behöver dubbla roder och rattarna ser jag som totalt onödiga då en stor ratt skulle räckt och en så lätt båt styr man mycket effektivare med rorkult som dessutom är både lättare och billigare samt ger bättre åtkomlighet för trim vid shorthanded- och familjesegling. Sargen vid sidan av rattarna är för smal för att sitta bekvämt under krängning om man har mantåg vilket är ett krav om man ska segla OSR Cat3.

Båten har hissköl vilket tillsammans med bredd  (< 2,6 m) gör den enkelt trailerbar i större delen av EU-ropa. Vikten gör dock att man måste ha en större SUV eller pickup för att kunna dra ekipaget.

Inredningen är perfekt för mig med två stickkojer, toa och pentry centralt och en salong. Ingen förpik om man nu inte döper om salongen till förpik...

Längd: 9,58 m
Bredd: 2,54 m
Djup: 0,58 - 1,80 m
Vikt: 1.820 kg
Bulb: 710 kg (plus några kilo för fenan..)
Stor: 29,8 m2
Fock: 22,8 m2
Gennaker: 83 m2

Läs mer:
http://www.l30class.com/en/

Video:
https://youtu.be/tMs-55PA3XA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar