söndag 24 januari 2016

Veneziano Speedy Carbonium

Picture: http://www.venezianiyacht.it/default.asp?ID=28&IDm=5&LNG=2&IDp=204

Bottenfärg brukar vara ett ämne som skapar mycket diskussioner. Själv har jag använt Lefant Nautica Copper i fyra säsonger och det har till största delen hållit snäckorna borta men det gröna slemmet har jag fått tvätta bort. Den fungerar alltså ganska bra där jag ligger men för de som vill ha racingfinish är den lite för mjuk.

De mjuka självpolerande färgerna anser jag borde förbjudas helt för de fäller ju masor av elaka partiklar i vattnet. Kvar är två alternativ; antingen låta bli att måla botten och tvätta regelbundet eller en hård kopparbaserad färg typ västkustvarianten av VC17 som inte fäller en massa partiklar i vattnet men ändå ger ett ganska bra skydd mot beväxning. Den senare är dock förbjuden att använda på ostkusten...

Veneziano har en intressant hård bottenfärg med grafit som aktiv komponent. De rekommenderar att man sprutar den i två lager. Jag har inte läst någon utvärdering men när Arkema, av de snabbaste trimaranerna (se videolänken nedan), använder den så borde det finnas förutsättningar för att den ska vara bra.

Läs mer:
http://www.venezianiyacht.it/default.asp?ID=28&IDm=5&LNG=2&IDp=204

https://youtu.be/kfmQBFbIv7w

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar