söndag 17 januari 2016

Jorden runt solo

Picture: http://www.gryphonsolo2.com/

Jag skrev ett par rader om Joe Harris i mitt förra inlägg om jordenruntseglare men här kommer en uppdatering.

Hans mål var att slå det tidigare rekordet om 137 dygn som Guo Chuan utförde i en Class 40. (Qingdao i Kina ToR). Seglingen skulle ske nonstop och oassisterat. Tyvärr råkade Harris ut för en brand i regulatorn till Watt&Seageneratorn som tvingade in honom till Kapstaden. Nu är målet fortfarande 137 dygn men nonstop och oassisterat har fått utgå.

Nu är han ute på havet igen och räkneverket visar seglad tid med stoppet i Kapstaden avdraget. Hoppas att allt går bra så han klarar sig med bara ett stopp på vägen!

Båten han seglar är en Akilaria RC2 som han beställde ny för fem år sedan som ersättning för sin gamla 50-fots Open. Akilarian är 3 meter kortare men tack vare modern design kan han segla den nästan lika snabbt (och billigare) som den gamla större båten.

Även Henrik Masekowitz som startade från Nordeuropa nästan samtidigt som Harris blev tvungen att gå in till Kapstaden pga en skadad fot. Han är nu hemma i Tyskland för operation. Även här handlar det om en Akilaria Class 40 men första generationen. Ingen omstart utlyst men viljan att fortsätta eller starta om finns tydligen bara foten läker.

En Class 40 kanske inte är bästa båten att kryssa i skärgården på svenska Ostkusten men för en sådan här resa är de riktigt bra. Segelytorna är klart lättare att hantera än de på en Open 60 och nöjer man sig med en Akilaria RC1 eller liknande så kan man ibland hitta en bra båt för under 1 miljon SEK.

Läs mer:
http://www.gryphonsolo2.com/

http://www.soloceans.de

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar