söndag 30 oktober 2016

Vendée Globe 2016/2017


Pictures: http://www.vendeeglobe.org/en

Snart är det dags för dessa fantastiska män i sina flygande maskiner. Ja, de kanske inte har lättat helt än men tack vare foilsen på de nya båtarna går de allt snabbare och faktiskt så verkar foilsen ha minskat lasterna eftersom de inte längre får så många tvärstopp i vågorna.

Den här gången är det 29 deltagare men tyvärr ingen tjej. Sam Davies har hintat att hon kanske ska satsa på deltagande nästa gång (2020). Däremot är det deltagare från nya länder som t ex Irland där Enda O'Coineen nästan är nationalhjälte redan före starten har gått!

Båtarna är som vanligt Open 60 men de nya båtarna har några delar som köl och mast som är entyp medan skroven får man bygga själv. Entypsdelarna är för att minska kostnaderna samt att ingen ska tulla på hållfasthet på de här viktiga delarna.

Om man vill så finns det möjlighet att segla racet själv virtuellt. Samma väderprognoser och samma polardiagram (båtens fart i olika vindvinklar) som de riktiga seglarna och samma bana/starttid. Testa men var medveten om att de första racen får ses som lärtid för det är lätt att hamna långt efter och de virtuella toppbåtarna är team som kör i skift med flera routingprogram i gång.

Läs mer:
http://www.vendeeglobe.org/en

http://www.virtualregatta.com/en/index_vendeeglobe2016.php

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar