torsdag 31 december 2015

Solosegling jorden runt

Picture: http://www.vendeeglobe.org/data/medias/download/parcours_2012.jpg    

Att segla solo jorden runt är en stor prestation oavsett om det sker ”varma rutten” via Panama- och Suezkanalen eller om det sker söder om Kapen. Det här är tänkt att handla om det senare.

Jag kan börja med att dra några milstolpar för solosegling söder om kapen.

Första seglingen man känner till var Joshua Slocum med båten Spray och hans segling varade mellan 1895 och 1898. Han seglade dock inte runt Kap Horn utan genom Magellans sund.

Sir Francis Chichester seglade solo runt jorden med ketchen Gipsy Moth IV 1966-1967. Han stannade i Sydney och den seglade tiden var 226 dygn.

Andra riktigt stora milstolpen var första solo nonstopseglingen jorden runt av Sir Robin Knox-Johnston med ketchen Suhaili 1968-1969. Seglad tid var 313 dygn.

Andra värda att nämna är t ex dame Naomi James som var första kvinna som seglade jorden runt solo södra rutten med båten Express Crusador. Hon stannade i Kapstaden och Falklandsöarna samt fick saker levererade vid ett möte utanför Hobart och seglade tiden var 260 dygn.

Tävlingar som BOC Challenge och senare Vendée Globe har gjort solosegling jorden runt till den ultimata utmaningen för seglare. Nästa höst startar 8:e upplagan av VG och hittills är det 27 seglare som är anmälda eller har anmält intresse.

Enda svensken (vad jag vet) som soloseglat jorden runt söder om kapen är Kurt Björklund med sin Monsun 31 Golden Lady 1980-1981. Han stannade i Kapstaden, Hobart och på Falklandsöarna och hans seglade tid var 331 dygn.

På senare år har den mesta uppmärksamheten gått till Vendée Globe samt rekordseglingarna med trimaraner där Francis Joyon, dame Ellen Macarthur och Tomas Coville är de som haft titeln (de två första) eller försökt sig på rekordförsöket (TC).

Lite i skymundan har Guo Chuan seglat solo och nonstop runt jorden i en Class 40 från Qingdao i Kina och tillbaka. Det innebär en aningen kortare rutt än från Frankrike/England men det är 21.600 nm och seglingen godkänns som rekord med 137 dygn.

Just nu har det varit två personer som varit ute för att slå Chuans rekord. Tyvärr har bägge tvingats att ta ett stopp i Kapstaden pga en brunnen regulator till Watt&Sea-generatorn (Joe Harris) och en skadad fot (Henrik Masekowitz). Harris kommer att fortsätta efter reparationerna av sin Class 40 Akilaria RC2 och hoppas att kunna slå 137 dygn seglad tid även om det inte blir nonstop. Masekowitz är hemma i Tyskland för en operation av foten och framtiden är oklar just nu om han fortsätter varvet med sin Class 40 Akilaria 1.

Jules Verne Trophy är den officiella rekordbanan jorden runt:
The Jules Verne Trophy's starting point is defined by an imaginary line between the Créac'h lighthouse on Ouessant (Ushant) Island, France, and the Lizard Lighthouse, UK. Circumnavigate the world leaving the capes of Good Hope, Leeuwin, and Horn to port. Cross the starting line in the opposite direction.

Vad är kvar att göra? Jo som svensk är det väl att segla solo nonstop jorden runt och skulle man göra det i en katamaran*** så skulle man bli först tvåa i världen med det. Själv ska jag glädja mig åt mitt nya storsegel från Doyle och fortsätta att korsa Bråviken solo på alla ledder under 2016. Kanske vågar jag mig ända bort till Landsort? ;-)


*** Komplettering 2016-05-05
Jag har hittat en katamaranseglare som seglat solo nonstop jorden runt - Henk de Velde. Det var 1996 som han seglade 71-fots katamaranen C1000 jorden runt på 119 dygn.

*** Komplettering 2016-10-15
Idag startade Gaetano Mura från Sardinien i en BM Class 40 och ska försöka slå Chuans rekord.


Läs mer:

Slocum/Spray:

Chichester/Gipsy Moth IV:

Johnstone/Suhaili:

James/Express Crusader:

Vendée Globe:

Kurt Björklund/Golden Lady:

Guo Chuan/Qingdao:

Joe Harris/Gryphon Solo2

Henrik Maskowitz/Croix du sud:

World Sailing Speed Record Council:

Jules Verne Trophy:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar