torsdag 25 oktober 2018

Route du Rhum destination Guadeloupe

Picture: https://www.routedurhum.com/en

Route du Rhum är en mycket stor händelse i Frankrike. Ett antal klasser som alla seglas på en person och alla är intressanta på sitt sätt. Starten ses av 100-tusental människor på plats och många gånger den siffran via TV eller internet.

De största monstren finns i Class Ultime (obegränsad...) där trimaraner på över 30 meter återfinns. Bara 6 båtar anmälda men här finns både Francis Joyon som är känd för att segla skapligt fort och (nästan) alltid komma fram helskinnad och några som ofta seglar lite fortare men också har större procent DNF (did not finish).

Imoca som är de 18 meters enskrovsbåtar som kappseglas solo nonstop jorden runt. Det är 20 stycken anmälda och här finns stora fartskillnader mellan de gamla båtarna med cantingköl (10 st) och centerbord och de nya båtarna med cantingköl och foils (10 st) som nästan kan lyfta skrovet ur vattnet när det börjar gå fort. Som ofta är det de duktigaste seglarna som får tillgång till de nya båtarna så utgången är (nästan) klar...

Multi 50 (bilden) är 15 meters flerskrovsbåtar. Bra 6 st anmälda men desto mer tajt race då nästan alla är topptrimmade!

Class 40 är 12 meters enskrovsbåtar som är ritade efter en boxregel där vissa mått måste uppfyllas. Kul att dessa samlat 53 startande av de totalt 157 båtar som byggts med start 2004. Extra kul att svenska Mikael Ryking tagit sig till start med sin Pogo 2 Talanta! ven här är det fartskillnader mellan gamla och nya båtar men här är det skrovform som utvecklats mest medan köl och roder ser ut ungefär på samma sätt på alla båtar.

Rhum Mono är slutligen klassen för de som är mer cruisinginriktade. Här finns alla möjliga sorters båtar och ambitioner och det är 17 anmälda.

Det finns chans att mäta sig med proffsen genom att segla virtuellt i Virtual Regatta. Man får tillgång till samma prestanda som de riktiga båtarna och samma väderpronoser. Sen gäller det att välja snabbaste väg och oftast är inte kortaste vägen den snabbaste. Tänk bara på att de snabbaste virtuella seglarna är team som kör skift och dessutom använder routingprogram vid sidan av. Så bli inte besviken om du hamnar på plats 24.000 av 65.000 startande första gången.

Läs mer:
https://www.routedurhum.com/en

http://www.virtualregatta.com/en/index_vroffshore.php

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar