måndag 4 juni 2018

Några svenskar på väg på jorden runt (eller nästan...)

Picture: http://www.sailingmalala.com

Än så länge har ingen svensk seglat solo nonstop jorden runt. Några har försökt men alla har fått problem och avbrutit. Nu är det tre stycken som gör försök den kommande säsongen.

Anders Eriksson deltar med sin OR40 (bilden ovan) i Longue Route. Den seglingen togs det initiativ till för att öppna en möjlighet för de som inte klarar retroromantiken (läs nedan) i Golden Globe Race:

Magnus Reslow kör sitt eget race med Vegan Nymue VII. Ska gå att följa via Garmin inReach. En kort blänkare finns på Youtube:
https://share.garmin.com/MagnusReslow

Kjell Litwin seglar en Vagabond 31 och kan följas på:

Sen har vi ju Sven Yrvind som långsamt tar sig söderut på Nordatlanten med målet Nya Zealand.

Ingen av dessa har en ny båt utan det är en lägre budget som gäller. Kanske Anders Eriksson är lite undantag eftersom hans båt förmodligen hamnade på 7-siffrig budget. Han är den jag bedömer har bäst förutsättningar att klara hela varvet.

Andra jordenruntseglare är gänget i Golden Globe Race. Där har de bestämda regler att båtar och navigationshjälpmedel ska vara från "rätt" tidsperiod och båtarna måste vara långkölade med rodret på akterkant köl. De får dock ha plomberade GPS:er för att ta till i nödsituationer.

Hittar ni fler svenskar som aspirerar på rekordet så kommentera gärna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar