måndag 4 juni 2018

Några svenskar på väg på jorden runt (eller nästan...)

Picture: http://www.sailingmalala.com

Än så länge har ingen svensk seglat solo nonstop jorden runt. Några har försökt men alla har fått problem och avbrutit. Nu är det tre stycken som gör försök den kommande säsongen.

Anders Eriksson deltar med sin OR40 (bilden ovan) i Longue Route. Den seglingen togs det initiativ till för att öppna en möjlighet för de som inte klarar retroromantiken (läs nedan) i Golden Globe Race:
Uppdatering 2018-07-16
Anders råkade ut för en slänggipp och hans Monitor vindroder havererade (hönan eller ägget?). Han har bytt ut det mot ett Sailomat han hade ombord som reserv. Hoppas att det håller så han kan fullfölja!
Uppdatering 2018-07-22
Ännu en som kör motor... :-(


Tydligen helt OK att köra motor under Longue Route;
"According to the spirit of Bernard Moitessier, this round the world is not a race: it's a pilgrimage, there is no regulation, no constraints, no obligations, no price either ..."
Uppdatering 2018-07-30
Anders ger upp under dag 40 till sjöss. En gammal axelskada ger mer besvär än vad han trodde så han känner sig inte säker ombord. Nu styr han mot Itaparica i Brasilien och ser fram mot en "vanlig långsegling". Synd för Anders var den jag trodde mest på...


Magnus Reslow kör sitt eget race med Vegan Nymue VII. Ska gå att följa via Garmin inReach. En kort blänkare finns på Youtube:
https://share.garmin.com/MagnusReslow
Uppdatering 2018-07-16
Jag har inte hittat några nyheter om Magnus eventuella segling. Han var i Stockholm och hämtade sin Garmin tracker och testade den längs E4 ner till Malmö. Efter det inget mer spår. På Facebook har han skrivit att han ska segla iväg 16 juni men han har ändrat profilbild 11 juli och sitter då på land med ett litet barn i knäet. Verkar inte bli någon segling i år? Kanske bedömer han chanserna att Anders ska lyckas för stora?

Kjell Litwin seglar en Vagabond 31 och kan följas på:
Uppdatering 2018-07-16
Att ta sig jorden runt i en segelbåt ser jag som en extremt bra prestation men om man startar motorn i doldrums gör att jag inte längre ser personen som en aspirant till att bli förste svensk att segla nonstop jorden runt. Carl Rosell gjorde samma sak under sitt försök förra året. Hoppas att Litwin tar sig runt men hoppas också att han inte hävdar titeln som förste svensk som seglat jorden runt. Anders Eriksson kanske löser problemet redan innan det hunnit bli en diskussion ;-)
Uppdatering 2018-09-28
Kjell upptäckte att vattnet var nästan slut och nere i Southern Ocean är det mycket svårt att samla regnvatten pga blåsten som ger stänk (saltblandat vatten) samt att seglen som ska leda ner vatten är så saltbemängda. Han fick yttre assistens av en Golden Globedeltagare som möttes och lämnade över en dunk vatten.


Sen har vi ju Sven Yrvind som långsamt tar sig söderut på Nordatlanten med målet Nya Zealand.
Uppdatering 2018-07-07:
Yrvind ger upp och går i hamn på Madeira, båten för tung och trång och rodren fungerar inte bra. Nystart med ny båt längre fram...

Ingen av dessa har en ny båt utan det är en lägre budget som gäller. Kanske Anders Eriksson är lite undantag eftersom hans båt förmodligen hamnade på 7-siffrig budget. Han är den jag bedömer har bäst förutsättningar att klara hela varvet.

Andra jordenruntseglare är gänget i Golden Globe Race. Där har de bestämda regler att båtar och navigationshjälpmedel ska vara från "rätt" tidsperiod och båtarna måste vara långkölade med rodret på akterkant köl. De får dock ha plomberade GPS:er för att ta till i nödsituationer.
Komplettering 2018-07-22
Deltagarna i Golden Globe Race får;
"3.1.11 Engine
Propeller shafts are not sealed. The propulsion engine can be run in gear to give motion at any time in the record attempt without penalty, except within 30 miles of the start line and 250 miles of the finish line."
Lite förvånande för mig när de är så strikta på så mycket annat vad gäller båtval och navigationsutrustning. Dessutom är solceller tillåtna...

Hittar ni fler svenskar som aspirerar på rekordet så kommentera gärna!

Uppdatering 2018-09-22

Tufft väder nere i Southern Ocean just nu. Många har brutit från både Longue Route och Golden Globe Trophy men de flesta av kvarvarande deltagare i bägge flottorna ligger nu mellan Sydafrika och Australien i överkant på stormarna. Även Kjell Litwin finns i samma region.
Flera båtar har skadat riggar eller vindroder och tuffast har nog Abhilas Tomy som mastat av och dessutom ligger skadad i en koj. Han har kontakt med sjöräddningen men eftersom han befinner sig mitt mellan närmaste land så är det medtävlare eller fiskebåtar som kan komma dit först. Medtävlare är ju solo ombord så skaderisken är mycket stor eftersom Tomy inte kan hjälpa till själv.
Läs mer:
https://goldengloberace.com/ggr-update-after-storm/

5 kommentarer:

 1. äntligen ett inlägg;)

  SvaraRadera
 2. Hej ! Tråkigt Anders tvingades bryta sitt försök.Men safty first !Önskar Kjell all lycka på sin färd! Jag tvingas skjuta upp mitt försök pgv bruten handled! Blir stelopererad på Umas i Malmö 16 Oktober. Efter några månaders rehab hoppas jag starta i April-Maj.Nymue VII har jag testseglat i vindar upp emot 25 m/s och har mitt fulla förtroende för uppgiften. MVH Magnus Reslow

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oups... Hoppas att handleden blir stabil! Är det rätt att starta så tidigt? Du har iofs en långsammare båt än Anders men det gäller ju att vara nere i Southern Ocean "rätt" månader...

   Radera
 3. Hej! Jag kommer att segla på säkerhet och inte fresta för mycket. Min Vega blir något handikapp-anpassad och jag kommer troligen inte att ha någon genua med mig.(för tung skota in för mig)Däremot 100% toppfock och klyvare på bogspröt.Plus gennaker och spinnaker.Trots gips testseglar jag och fixar! Mvh Magnus Reslow

  SvaraRadera