lördag 3 september 2016

Vendée Globe

Picture: http://www.vendeeglobe.org/en/

Den 6:e november startar nästa upplaga av Vendée Globe - solokappseglingen nonstop jorden runt. Antalet anmälda deltagare (30 st) tangerar rekordåret 2008/2009 och det ska bli kul att se hur många som fullföljer den här gången. Då var det bara 11 st som tog sig i mål. Haverierna var många med riggar, roder och kölar. Förutom fantastiska seglingsbedrifter finns några saker jag minns extra från den upplagan; Yann Eliès seglade in i en stor våg när han var framme på peket och jobbade ca 800 nm söder om Australien. Han slogs in i något och bröt lårbenet men lyckades att ta sig tillbaka ner i båten. Han kunde sen inte röra sig och blev allt svagare eftersom han inte fick tag på varken vatten eller mat. Marc Guillemot seglade dit och slängde ett antal vattenflaskor mm in genom ruffluckan när han seglade förbi. Australiska marinen kom sen och tog sig ombord och räddade honom. Jean Le Cam kappsejsade strax före Kap Horn och Vincent Riou räddade honom. Vid räddningen slog båtens utriggare (för vanten) emot och skadades. Ett dygn senare rasade riggen men de tog sig till Kap Horn och fick bogsering i hamn.

Rekordet hålls nu av François Gabart (2012/2013) med 78 dygn, 2 timmar och 16 minuter. Nu finns de nya båtarna med foils som kan hålla högre snittfarter under rätt förhållanden. Några "experter" är dock tveksamma till hållfastheten i foilsen.

Årets startfält är jättestarkt och det är svårt att tippa någon vinnare. Hälften av deltagarna har inte seglat Vendée tidigare men har ändå ofta stor erfarenhet av solosegling. Jag har plockat ut fem namn och jag tror att minst två av dessa hamnar på pallplats;

Vincent Riou
Morgan Lagraviere
Armel Le Cleac'h
Sébastian Josse
Jean Le Cam

... och så sätter jag dit Alex Thomson som joker. Fullföljer han så hamnar han i topp...

Frankrike har överlägset flets deltagare med 21 st. Sen kommer Spanien, Ungern, USA, England, Schweiz, Holland, Japan, USA/Nya Zealand och Irland.

Starten brukar samla 3-400.000 åskådare och följs av många miljoner via TV/internet. Det går också att segla virtuellt via Virtualregatta då man får motsvarande väderprognoser som deltagarna och har samma VPP-data som de riktiga båtarna.

Vendée Globe ligger egentligen utanför den här bloggen men mycket av utvecklingen av segelmaterial, rullfockar, spinnakerstrumpor, autopiloter mm har skett där och nu seglar de solo i 18 meter långa båtar med 450 m2 spinnakrar och har toppfarter på över 30 knop. Därför är det kul att följa seglingen.

Läs mer:
http://www.vendeeglobe.org/en/

http://www.vendeeglobe.virtualregatta.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar