söndag 28 augusti 2016

Solo nonstop jorden runt

Inte nonstop jorden runt men en härlig solosegling på Bråviken...

Jag skrev tidigare om solosegling jorden runt och nu är det faktiskt två stycken svenskar som planerar eller försöker få till varsitt försök. Ingen svensk har hittills seglat solo nonstop jorden runt.

Anders Eriksson får väl räknas som ett säkert kort eftersom han har både båt och budget klar. Han siktade först på att vara med på Golden Globe Race men efter att ha tagit del i de rigorösa bestämmelserna valde han att avstå och planerade att segla på egen hand. GGR har strikta regler för vilka båtar som får vara med (material, tillverkningsdatum mm) och all utrustning ska vara från rätt tidsera. Senare annonserades ett annat race eller snarare en community som vill hedra Bernard Moitessier genom att segla runt jorden 50 år efter hans segling. Här är nästan allt fritt förutom viss startperiod. Anders har nu anslutit sig dit och seglar en OR40 stålketch och siktar på 8 månaders (240 dygn) segling med start hösten 2018.

Magnus Reslow är ett lite mer osäkert kort eftersom båt och budget inte är säkrat än. Han har seglat mycket även på stora vatten men är kanske mest känd för sin 85 dygns segling från Bergen i Norge till Kanarieholmarna i en havsfidra. Då hade han varken någon form av vindroder/självstyrning eller bra segel. Nu finns det skisser på modifieringar av en Vega på hans Facebooksida. Kanske blir det en sådan? Problemet är väl att få plats med all utrustning och proviant för den planerade 300-dygns seglingen. Startdatum angivet till sommaren 2017.

Uppdatering 2018-03-14:
Magnus Reslow har lagt planerna för jorden runtsegling på hyllan.

Det finns ingen bestämd bana för vad som räknas som jorden runtsegling men att segla ett varv från Sydney och tillbaka räknas inte. Allmänt är att man ska vara både på södra och norra halvklotet dvs passera ekvatorn/doldrums. Några hållpunkter som verkar vara accepterade är att man ska segla en bana som är minst 21.600 nm. Jules Verne Trophy har linjen mellan Lizard Point (England) och Créac'h Lighthouse (Frankrike) som start/mållinje. Då blir banan runt 27.000 nm seglad väg.

Minsta båt som seglats solo nonstop jorden runt är, vad jag vet, Allesandro Di Benedetto i en ombyggd Mini 650 där han förlängt ruffen över hela sittbrunnen.
http://www.alessandrodibenedetto.net/index.php?lang=en


Hör ni om fler som planerar solo nonstop jorden runt så skriv gärna en kommentar och helst med länk till mer information.

Komplettering 2016-10-30:
Fick tips i en kommentar om Carl Rosell som 20 oktober (i år) startade ett försök till solo nonstop jorden runt från Falmouth i England. Han seglar en Storfidra - dvs storasyster till Havsfidran som bl a Åke Mattsson och Olle Landsell seglat över Atlanten. Planerad tid ca 9 månader så kring midsommar kanske vi kan börja spana efter hans båt i Svenska vatten igen. Han avser att uppdatera sin hemsida en gång i veckan. Det var kul att läsa om förberedelserna med antal tandkrämstuber osv som många aldrig skriver något om!
Carl Rosell gav upp sin segling söder om Afrika och vände tillbaka till Kapstaden pga trasigt vindroder. Innan dess hade han kört motor genom ett par stiltjeområden så han tog det här med "segla" på ett sätt som inte skulle gett honom titeln som förste svensk som seglade solo nonstop jorden runt även om han kommit runt.
http://www.mobileyachtservice.se/vaerldsomsegling.html

Läs mer:

Golden Globe Race:

Jules Verne Trophy:

4 kommentarer:

 1. Petitess kanske, men Magnus Reslow seglade inte från Bergen utan från Kristiansand till Las Palmas. Kanske kan man inte ens kalla det för segling. Havsfidran är ingen vidare segelbåt, särskilt inte bidevind. Nu har Magnus en Vega och vi får hoppas att han lyckas finansiera seglingen med den.

  SvaraRadera
 2. Det stämmer säkert. Jag lyssnade på en längre intervju och därifrån formulerade jag nog fel. Han seglade upp till Bergen och sen över mot Färöarna för att få färre oljefält att undvika.

  SvaraRadera
 3. Det finns redan en svensk som är på väg non-stop runt jorden. Han heter Carl Rosell och jag har gjort många leveransseglingar med honom. Han startade 10 oktober och hör av sig sporadiskt genom sin hemsida: http://www.mobileyachtservice.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul - tack för tipset. Ska kolla upp honom!

   Radera