söndag 21 augusti 2016

Arkö Runt 2016

Vinduppgift 50 minuter före första start: http://vivadisplay.sjofartsverket.se/#station=10

Jag har inte skrivit här under sommaren och får ta en funderare på hur jag ska göra i fortsättningen. Men under tiden kan ni få läsa lite om Arkö Runt 2016.

Tyvärr var jag inte med utan var hemma i sängen sen i onsdags. Men via AIS, väderprognoser, vindrapporter mm kunde jag till viss del följa tävlingen ändå.

Prognoserna hade varit väldigt skiftande men blev mer likalydande kvällen före start. Dåligt med vind på morgonen men sedan ökande upp mot 7 m/s under dagen. Riktningen skulle ligga mellan S och SO.

På morgonen var visserligen riktningen SV men vindstyrkan var 0,5 m/s och det var mycket dålig sikt. Sikten hann komma tillbaka och vinden vridit över till SO till första start 09:30 men däremot var det fortfarande nästan ingen vind. Hemma så led jag med 1:a och 2:a startgrupp då de inte hunnit kryssa ut till Klashällan (1,2 nm) innan 4:a och sista start gick 11:00. Bottenrekord för VMG?

Vinden kom och jag tror riktningen vred aningen mot SSO så det blev en ganska bra sträckbog söderut över Bråviken. Dimman kom tillbaka en stund och deltagare rapporterade efteråt om spänningen att lita på GPS med skärgårdsnavigering i 5 knop och < 100 meter sikt.

Vid Lotsstationen på Arkö åkte undanvindssegel upp inför länsen till Anholmspricken. Några AIS:er gick raka spåret men många gjorde några korta gippar för att få bättre skärning. Den korta biten mellan pricken och Skäret var en sträckbog med aningen utsläpp och sedan åkte nylonen upp igen.

Nu blåste det uppåt 5-7 m/s och från Grässkären till Klashällan blev det Följa-John med 60-70° TWA (vindvinkel) och sedan gipp och upp med nylonet in till mål.

Totalresultatet var i stort sett klart redan när arrangören släppte iväg start 1 på utsatt tid. Att vara kappseglingsarrangör är inte lätt och de får ofta kritik även när de gör bra saker. Själv hade jag nog funderat på att senarelägga starterna och trycka ihop dem med kanske 10 minuter mellan varje. Första start 10:30 och sista 11:00 hade gett alla klasserna likvärdig vind att segla på och de 4-5 prognoser jag tittade på visade att det varit en bra strategi. Men det är lätt att skriva en sådan här sak i efterhand när man varit armchair adventurer…

OXSS brukar arrangera kappseglingar på ett bra sätt och har även visat att man tänker till när något gått fel som t ex 2012 när enbart en båt hann in i mål trots att vi då seglade med 4,2 knop i snittfart. Efter det kom möjligheten att korta av banan vilket inte fanns tidigare. Jag är övertygad om att hjärntrusten i klubben kommer att utvärdera även det här och nästa år presentera en ”Plan B” även för starterna!


Niklas med bloggen Tangosailing har skrivit en bra redogörelse av deras segling:

Resultatlista:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar