måndag 7 september 2015

Figaro III - år 2019

Picture of Figaro II: http://www.classefigarobeneteau.fr


Figaro III… finns inte än men är tillräckligt intressant för att nämnas ändå. Klassförbundet har beslutat att Figaro II ska bytas ut. Den kom 2003 och var tänkt att hålla i 10 år men nu är det dags. Bytet ska ske till 2019 för att hinna testa några prototyper och få ut en tillräcklig serieproduktion.

Figaro I (1990-2002) var i princip en rensad familjebåt medan Figaro II var en design gjord speciellt för shorthanded… Namnet Figaro kommer från den franska tidning som sponsrat den speciella solokappseglingen som går i ett antal etapper längs den franska kusten.

Det blir spännande att se hur den kommande båten kommer att se ut. Min gissning är att den inte blir större än Figaro II pga hanterbarhet, kostnad och möjlighet att delta i t ex Atlantkappseglingen Transquadra. En möjlighet är också att den minskar i storlek för att minska kostnaderna, förbättra trailerbarheten (max 3,0 m i bredd) och göra den helplanande. Det skulle kunna bli spektakulärt med en 30-fotare i stil med Stomp 30. Med hjälp av flytskum under kojerna kan även en båt som väger 1.500-1.800 kg bli klassad som CE CatA.

Figaroserien är i Frankrike en språngbräda mellan Mini 650-klassen och de betydligt dyrare Class 40. En viktig sak med både Figaro I och Figaro II är att de ansetts bulletproof och det har varit sällsynt med haverier trots mycket hård segling. Jag gissar att huvudsponsorn anser att säkerheten är ännu viktigare i framtiden…

Läs mer:
http://www.classefigarobeneteau.fr/la-classe-figaro-beneteau-reflechit-a-son-avenir/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar