torsdag 20 december 2018

Vintersjöfart - isinformation

Picture: http://www.smhi.se/oceanografi/istjanst/produkter/sstcolor.pdf

Nu börjar issäsongen till glädje för många skridskoåkare och isjaktsseglare. Många insjöar är redan frusna även här nere i Södermanland. För mer information om detta finns t ex Friluftsfrämjandet eller lokala skridskoklubbar. Klubben från Eskilstuna har redan räddat en person ur en vak den här säsongen men tyvärr klarade sig inte person nummer två.

När det gäller de större Mälaren och Vänern så sker isbrytning och när fartyg kommer i rännan så kan isen spricka upp långt från fartyget. Det är tyvärr inte ovanligt att personer åker på havsis som släpper från land och de därmed inte kan ta sig in igen. Då är Sjöräddningssällskapet en viktig resurs. De jobbar ideellt och helt utan stöd från staten så bli gärna medlem och stöd dem redan innan ni behöver hjälp.

Läs också på om hypotermi (nedkylning) både för att skapa en egen respekt för kallt vatten och för att kunna hjälpa andra som råkat illa ut. Kom ihåg att respekt inte behöver innebära rädsla utan med mer kunskap så kan man undvika faror!

Läs mer:
http://www.smhi.se/oceanografi/istjanst/produkter/sstcolor.pdf

http://sjofartsverket.se/upload/Pdf-Gemensamma/Arkiv_isbrytning/Vintersjöfart_2018-2019_sv.pdf

https://www.hlr.nu/hjartstopp-samband-med-accidentiell-hypotermi/

https://www.sjoraddning.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar