fredag 6 januari 2017

Trailerbara båtar 2

Picture: http://www.reacher780.com

En trailerbar båt lockar – inte bara för att man kan använda den som husvagn och besöka andra kuster och sjöar utan mer för att hanteringen blir enklare. De trailerbara båtar jag tittar på är lätt i förhållande till storleken och kan finnas i storlekar upp mot tio meters längd.

En lätt båt seglar bättre förutsatt att man inte sparat in på rigg och segel. Flera av båtarna nedan har liknande mått som min nuvarande men väger 1 ton mindre.

Första frågan är egentligen; kran eller trailerramp? Har man tillgång till kran kan man välja även båtar med fast köl annars är man hänvisad till båtar med hiss- eller fällköl. De flesta båtar med hiss- eller fällköl kräver en specialtrailer med urtag i mitten för kölen (förutom Seascape 24 där kölen går helt in i båten). Ibland läser jag kommentarer att båtar med hissbar köl luktar sjögräs inne i båten och det kan säkert stämma men är kanske något man kan leva i utbyte mot fördelar som antal möjliga naturhamnar mm.

Några trailerbara båtar i alfabetisk ordning:
Se inte det här som någon komplett marknadsöversikt utan bara som några exempel på trailerbara båtar som dessutom är hyfsat övernattningsbara.

ps. Ta inte illa upp om inte din favoritbåt finns med på min lista. Båtarna nedan är som sagt bara ett urval av vad som finns på marknaden och en annan persons "shortlist" ser säkert aningen eller mycket annorlunda ut.


Om man vill ut på vägarna är det viktigt att titta på körkortsbehörigheter och regler för bred last. Om vi börjar med bred last så är det inga restriktioner alls upp till 2,60 meters bredd förutsatt att man har breddreflexer/lampor på rätt ställe. Lasten får inte skjuta ut för långt bakom lamporna. Det krävs oftast att flytta bak ljusrampen när man kör segelbåtar. Båtar med bredd på 2,56 till 3,09 meter räknas som bred odelbar last i Sverige och behöver inga extra tillstånd bara extra skyltning för bred last.

Picture: http://www.trafikverket.se/for-dig-i-branschen/vag/transportdispens/villkor/

OBS - EU har samordnat många saker men när det gäller bred last så gäller fortfarande olika saker i olika länder. Kolla noggrant innan ni funderar på att åka utomlands med trailer...

Körkort och bilval kan vara knepigare men en Seascape 24 eller Reacher 780 går att dra efter de flesta vanliga familjebilar med vanligt B-körkort. Övriga kräver kanske lite större bilar. Tänk på att surra båten med riktiga spännband och stanna efter någon mil och efterspänn/kolla surrningen!

Läs mer om bred last mm:

Skyltning av bred last:

Läs mer om körkort och tungt släp:

Bra spännband:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar