söndag 1 maj 2016

The Transat Bakerly - The North Atlantic Alone

Picture: http://www.thetransat.com

I morgon startar The Transat Bakerly som går från Plymouth i England till New yrok i US of A. Längden på racet beror på vädret för det här går i rutten som möter de lågtryck som brukar färdas över Atlanten så här års. Eftersom lågtrycken roterar motsols (på norra halvklotet) så bör seglarna se till att befinna sig på norra kanten. Kallt och förmodligen fuktigt också...

Det finns fyra klasser; Class 40 med 10 deltagare (varav 2 kvinnor), Multi 50 med 5 deltagare, IMOCA/Open 60 med 6 deltagare och Ultimes med 3 deltagare. Routingen pekar mot att Ultimes kan segla på bara drygt 8 dygn om vädret håller på slutet.

Tufft med Nordatlanten solo och speciellt så här års. De här båtarna är nästan helt tomma inuti och några har inte ens kojer utan man sover på en beanbag eller segelsäckar. För ett antal år sedan hade de tufft väder och då var det flera av deltagarna som inte kunde koka upp vatten. Det blev kall dryck och uppblött frystorkad mat i en vecka. Nu finns det värmepåsar som man lägger ner matpåsen i och häller i lite sjövatten som sätter igång en reaktion. Skönt med möjlighet till varm mat även när det är besvärliga förhållanden!

Kappsegling går att segla virtuellt hemma vid datorn. Härligt med lite armchair adventure när man kan äta och dricka varmt och sova i sin sköna (och stillastående) säng. Man seglar efter samma väderprognoser som de riktiga båtarna och har samma VPP/polardiagram som dessa.

Läs mer:
http://www.thetransat.com

Kappsegla virtuellt:
http://www.virtualregatta.com/en/index_thetransat2016.php

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar