söndag 6 mars 2016

Vendée Globe - uppdatering

Picture: http://www.vendeeglobe.org/public/docs/web1/presentation/map-vg2016-hd-d7ee6c28f0.jpg

Ibland pratar man om att något är "mitt Everest" och då menas att det är den optimala utmaningen. Vendée Globe är i så fall ett par tusen meter högre än vad jag siktar men det är fortfarande det häftigaste seglingsäventyret som jag gillar att följa. Armchair adventure är en underskattad sport ;-)

Den 6:e november i höst startar 8:e upplagan av Vendée Globe och det verkar som om rekorddeltagandet från 2008/2009 kommer att slås. Då var det 30 båtar på startlinjen varav bara 11 st fullföljde. Nu är det 29 st bekräftade anmälningar, 2 st Pre-registered och rykten om ett par seriösa projekt till som förhoppningsvis kommer till start. En av dessa har till och med köpt en båt för egna pengar och jagar nu sponsor för att kunna komma till start.

Rekordet för den här solo, nonstopsegling jorden runt är 78 dygn och banan är ca 27.000 nm. Deltagarna får inte ta emot någon assistans under seglingen men kan gå in i lä någonstans och göra en reparation på egen hand bara de inte tar ombord något material eller verktyg.

Det är svårt att tippa någon vinnare för de i toppen balanserar alla på gränsen för vad båtarna tål och nu är det också 6 stycken båtar byggda efter den nya boxregeln där båtarna har vissa delar gemensamma och är lättare än tidigare. Det är också tillåtet med foils som lyfter båtarna och minskar motståndet så att de går fortare. Problemet är om de håller vilket får britten Alex Thomson att uttala sig att han inte tror att någon av dessa kommer i mål. Själv har han en båt av förra generationen som är uppgraderad till max. Fast kanske borde han vara försiktig med vad han säger då han själv brutit bägge Vendée Globe han ställt upp i...

Men några namn borde nog nämnas och utan inbördes ordning så tror jag några av dessa placerar sig i toppen; Vincent Riou, Armel Le Cleac'h, Jean-Pierre Dick, Jean Le Cam och Sebastien Destremau.

Läs mer:
http://www.vendeeglobe.org/en/presentation

3 kommentarer:

 1. Det var nog inte riktigt "up to date".
  Alex T. har en ny båt, som repareras just ny för att han körde sönder den på TJV. Sen är det nog inte helt logiskt att de nya båtarna är alltid snabbare. De flesta är lite tyngre pga. one design mast och köl.
  Det kommer nog iaf blir spännande! På TJV kom en ny båt i mål men den var väl inte riktigt bra den heller längre. Vincent Riou var väldigt snabb med sin gamla båt, det är alltså öppen...
  Potentiella vinnare: V. Riou, A Le cleac'h, JP Dick, Morgan Legraviere, Paul Meilhat, Sebastian Josse, Yann Elies och Alex Thomson. Varav P. Meilhat, Yann Ellies och Vincent Riou kör med en gammal båt.
  //Fabian

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det stämmer att han har en ny båt nu. Efter haveriet när de övergav den ute på Atlanten och sedan var ute och bärgade den så är den reparerad och förstärkt på ett sätt som inte de andra nya båtarna är.
   Kul att vi har några olika namn i topplistorna!

   Radera
  2. NJa, jag tror nog att alla nya båtar är bra förstärkta ny. Det sägs att även Banque Pop var inte i bra skick efter målgången. Så de hade nog lite jobb att göra allihoppa. På sista VG sa de också att de nya båtar kommer aldrig håller, men det gjorde de ju...

   Spännande lär det iaf blir!
   //Fabian

   Radera