tisdag 30 oktober 2018

JPK 1030

Picture: https://www.yacht.de/yachten_jollen/neue_boote/jpk-1030-alleskoennern-mit-sinn-fuer-den-harten-einsatz/a118919.html

JPK-varvet fortsätter att ta fram snabba cruiser/racerbåtar. Några av modellerna har vunnit mycket med ful besättning och andra har gått bra som shorthandedbåtar både Fastnet Race och Transquadra över Atlanten.

Jag gissar att 1030 är tänkt som en shorthandedbåt i t ex Transquadra. Lite slankare än många andra nya båtar t ex Pogo och Jeanneau Sun Fast.

JPK-varvet har inga data på sin hemsida än men några bilder av formtillverkningen under rubriken Actualites. Däremot har flera tidningar skrivit och data är hämtad från tyska Yacht där ni kan läsa mer genom länken underst.

Längd: 10,34 m
Bredd: 3,32 m
Djup: 2,05 m
Vikt: 3,5 ton
Köl: 1,5 ton
Stor: 34 m2
Genua 105%: 25 m2
Gennaker: 95 m2

Läs mer:
http://www.jpk.fr

https://www.yacht.de/yachten_jollen/neue_boote/jpk-1030-alleskoennern-mit-sinn-fuer-den-harten-einsatz/a118919.html

torsdag 25 oktober 2018

Route du Rhum destination Guadeloupe

Picture: https://www.routedurhum.com/en

Route du Rhum är en mycket stor händelse i Frankrike. Ett antal klasser som alla seglas på en person och alla är intressanta på sitt sätt. Starten ses av 100-tusental människor på plats och många gånger den siffran via TV eller internet.

De största monstren finns i Class Ultime (obegränsad...) där trimaraner på över 30 meter återfinns. Bara 6 båtar anmälda men här finns både Francis Joyon som är känd för att segla skapligt fort och (nästan) alltid komma fram helskinnad och några som ofta seglar lite fortare men också har större procent DNF (did not finish).

Imoca som är de 18 meters enskrovsbåtar som kappseglas solo nonstop jorden runt. Det är 20 stycken anmälda och här finns stora fartskillnader mellan de gamla båtarna med cantingköl (10 st) och centerbord och de nya båtarna med cantingköl och foils (10 st) som nästan kan lyfta skrovet ur vattnet när det börjar gå fort. Som ofta är det de duktigaste seglarna som får tillgång till de nya båtarna så utgången är (nästan) klar...

Multi 50 (bilden) är 15 meters flerskrovsbåtar. Bra 6 st anmälda men desto mer tajt race då nästan alla är topptrimmade!

Class 40 är 12 meters enskrovsbåtar som är ritade efter en boxregel där vissa mått måste uppfyllas. Kul att dessa samlat 53 startande av de totalt 157 båtar som byggts med start 2004. Extra kul att svenska Mikael Ryking tagit sig till start med sin Pogo 2 Talanta! ven här är det fartskillnader mellan gamla och nya båtar men här är det skrovform som utvecklats mest medan köl och roder ser ut ungefär på samma sätt på alla båtar.

Rhum Mono är slutligen klassen för de som är mer cruisinginriktade. Här finns alla möjliga sorters båtar och ambitioner och det är 17 anmälda.

Det finns chans att mäta sig med proffsen genom att segla virtuellt i Virtual Regatta. Man får tillgång till samma prestanda som de riktiga båtarna och samma väderpronoser. Sen gäller det att välja snabbaste väg och oftast är inte kortaste vägen den snabbaste. Tänk bara på att de snabbaste virtuella seglarna är team som kör skift och dessutom använder routingprogram vid sidan av. Så bli inte besviken om du hamnar på plats 24.000 av 65.000 startande första gången.

Läs mer:
https://www.routedurhum.com/en

http://www.virtualregatta.com/en/index_vroffshore.php

måndag 22 oktober 2018

Open C 950

Picture: http://www.opencyachts.com/crbst_19.html

Open C 950 är ritad av Dudley Dix (heter då Didi 950) och ska kunna mäta in i Classe 950-regeln. Den regeln skapades för att få ett steg mellan Mini 650 och Classe 40 för solo- och shorthandedseglare. Det är en boxregel där ett antal mått måste vara inom vissa intervaller men övrigt är fritt. Tyvärr blev inte Classe 950 någon succé och det seglar bara ett 15-tal båtar spridda över världen.

Open C-varvet jobbar men plywoodkonstruktioner och 950 är med Dix speciella "radius chine" teknik. Skrovsidor och botten byggs med hela skivor medan övergången mellan görs med små bitar som böjs över spant och stringers. Allt plastas sedan och resultatet blir ett lätt och starkt skrov. Ibland hör jag folk som är skeptiska mot plywoodbåtar och det kommer nog från 1960-talet när tidningen Teknik för Alla sålde ritningar till ett antal plywoodbåtar och många byggde då med billigast möjliga skivor istället för de betydligt dyrare WBP (water boil proof) som det skulle vara. Jag har sett ett par plywoodbåtar byggda på 1960-talet av rätt sorts material som fortfarande är i fullgott skick.

Didi 950 går att köpa ritningar till och bygga helt själv, köpa färdigskurna skivor eller en komplett båt från t ex Open C-yachts. Det seglar ett antal amatörbyggda Didi 950.

Längd: 9,50 m
Breddd: 3,65 m
Djup: 2,35 m (finns med lyftköl för hamnmanövrer)
Vikt: 2.700 kg
Köl: 980 kg
Vattenbarlast: 450 liter per sida
Storsegel: 52 m2
Fock: 28 m2

Läs mer:
http://www.opencyachts.com/crbst_19.html

https://www.dixdesign.com/didi950.htm

Bilder från ett bygge:
https://www.flickr.com/photos/23039635@N03/sets/72157663447903691/

onsdag 17 oktober 2018

MMW 33

Picture: https://www.mestralmarineworks.com/pf/mmw-33-custom/

MMW 33 skrev jag om för nästan två år sedan och nu seglar den. Fina linjer och håller vikten så är det suveränt!

Storskotarrangemanget ser vid första anblicken trassligt ut men de röda linorna är fintrimmen och det ska nog fungera bra. Två stora akterkojer som man nog bör avgränsa under havssegling så att en person sover bra och andra delen används som segelstuv mm. Ena kojen ligger akter om toan men det är säkert OK bara man väljer bort Chili con carne...

Längd: 9,98 m
Bredd: 3,35 m
Djup: 1,95 m
Vikt: 3.400 kg
Stor: 32 m2
Genua: 27 m2
Spinnaker max: 92 m2

Läs mer:
https://www.mestralmarineworks.com/pf/mmw-33-custom/

tisdag 16 oktober 2018

Dehler 30 OD

Picture: https://www.dehlersverige.se/dehler-30

Dehler 30 OD avslöjades av tyska tidningen Yacht och sedan kom ganska snabbt fram mer information på Dehler Sverige. Båten är ritad av Judel/Vrolijk som ritat de flesta av dagens Dehlermodeller och även serien 29, 33 34DD, 36, 39 och ett par större modeller.

Men den nya 30 OD är ingen familjebåt utan avsedd för shorthanded offshore. Tittar man på skrovlinjerna verkar de lite mer allround är många av de surfraketer som fransmännen så gärna seglar.

Både utvändigt och invändigt finns kul lösningar och motorn är en eldriven nedfällbar "utombordare". Det har blivit en snackis då det är svårt att få tillräckligt fart och driftstid för Cat3 havskappsegling med en elmotor.

Längd: 9,14 m
Bredd: 3,25 m
Djup: 2,20 m
Vikt: 2.5000 kg
Vattenbarlast: 200 liter per sida
Stor: 31 m2
Fock; 27,5 m2
Code 0: 45 m2
Gennaker: 85 m2

Läs mer:
https://www.dehlersverige.se/dehler-30

Beneteau/First har ju tagit över Seascape och i en test på Youtube nämndes att serien planeras att utökas med en 30-fotare.

Beneteaus koncernkollega Jeanneau är kända för sina Sun Fast och norska tidningen Seilmagasinet skriver att de jobbar med en ny båt i den serien som tippas ersätta 3200 och eventuellt bli lite mindre.

Kanske alla dessa båtar siktar in sig på den nya OS-klassen 2 personers mixbesättning offshore? I det fallet är nog Dehlers elmotorkoncept rätt...

fredag 12 oktober 2018

CUB 880

Picture: https://www.vgyd.com/project/cub-880/

Det börjar hända mycket i segmentet i närheten av 30 fot. Pogo har en kul båt, JPK har en ny på gång liksom både Dehler, Jeanneau och Beneteau/First (30 fot i ex Seascapeserien) men prioriterar man prestanda framför boutrymme kanske Van Gorkom's CUB 880 vore något?

Dubbla roder, cantingköl och centerbord samt i Sverige klart trailerbara mått. Det krävs bara bredlastskyltar/lampor (och körkort/bil för tungt släp). Fyra kojer och plats för litet kök och porta potti under däck. Ursprungligen ritad mot målgruppen unga seglare som vill gå från jolle till kölbåt för ban- och kustnära segling.

Längd: 8,80 m
Bredd: 2,85 m
Djup: 2,20 m
Vikt: 1.650 kg

Läs mer:
https://www.vgyd.com/project/cub-880/

måndag 8 oktober 2018

Dibley SK30

Picture: http://www.dibleymarine.com/sail/sail/SK30.html

Med en SK30 borde man väl våga sig in till NySS klubbholme Broken? Nja, det kanske är fel sorts båt även om namnet klingar bra där...

Kul båt som är mer hanterbar än en Class 40 men cantingkölen gör förmodligen att byggbudgeten inte skulle skilja sig särskilt mycket. Designstudien är avsedd för ett gäng från Nya Zealand som vill segla entyp med en häftig båt.

Dubbla nedgångsluckor med pentry och navplats centralt.

Längd: 9,185 m
Bredd: 3,465 m
Djup: 2.400 m
Vikt: 2.100 kg

Läs mer:
http://www.dibleymarine.com/sail/sail/SK30.html

ps. Maxin är inte såld och budgeten räcker inte till den här men kunde inte låta bli att publicera den här roliga båten...

lördag 6 oktober 2018

Midsummer Sail Race

Picture: https://www.midsummersail.com

Midsummer Sail Race startar i Wismar som ska vara den sydligaste punkten i Östersjön och går i mål i Töre där den kända gula bojen markerar den nordligaste punkten i Östersjön.

Ingen resultatberäkning görs men det publiceras en lista över seglade tider för deltagarna och vilka båtar de seglat samt besättningens storlek. Detta för att man ska kunna jämföra sig med andra som seglat med liknande förutsättningar.

Det har ju pratats en del om Sveriges Blå Band som Båtnytt utlyste för många år sedan. Det var mellan Ystad och Haparanda men varför inte köra mellan Ystad och Töre istället? En bra hamn vid målgången och den nordligaste punkten har väl en viss attraktionskaft?

Midsummer Sail Race är ca 900 nm långt och Ystad till Töre är runt 750 nm. Med nuvarande jobb har jag inte möjlighet att vara ledig tillräckligt länge under den perioden men drömma är kul. Med 4 knop i snitt tar det ca 8 dygn från Ystad till Töre om man kan segla raka vägen och slipper kryss men man kanske ska räkna med 14 dygn för säkerhets skull och sedan kommer transportsegling till i bägge ändar och det blir minst 20 dagseglingar...

Läs mer:
https://www.midsummersail.com