tisdag 27 september 2016

Egen segling


Det börjar bli korta kvällar så nu blir det nog ingen mer kvällssegling. I helgen var jag ute både lördag och söndag. På lördagen var det fin vind på vägen söderut men sen dog den ut på vägen hem så efter en halvtimmes guppande startade jag motorn.

På söndagen var det hyfsad eller bra vind hela seglingen och när jag kom hem såg jag att det var 40:e soloseglingen i år. Jag hoppas på några fina turer till men nu är vädret ganska ostadigt så det krävs lite tur...

söndag 25 september 2016

Mastracchio 28.5

Picture: http://www.mastracchiodesign.com/portfolio-items/mastracchio-28-5/

Mastracchio 28.5 är ritad av samma designer som Malbec 290 vilken det har funnits ett par stycken i Sverige. Linjerna ser lite moderniserade - eller ska man säga modeanpassade?

Hissköl och rodret på akterspegeln är ovanligt i Sverige på den här storleken av båtar men vanligt nere i EU-ropa men kan öka antalet möjliga tilläggningsplatser i ostkustskärgården.

Längd: 8,45 m (inkl roder)
Bredd: 2,99 m
Djup: 0,90 - 1,70 m
Vikt: 2.500 kg
Köl: 950 kg

Läs mer:
http://www.astillerosdelsur.com/mastracchio-28-5/

http://www.mastracchiodesign.com/portfolio-items/mastracchio-28-5/

torsdag 22 september 2016

Pogo 36 seglar

Picture: https://www.facebook.com/Pogo-Chantier-Naval-Structures-263630182346/

Äntligen finns det bilder på en seglande Pogo 36. Den mest intressanta bilden är väl aktern som visar att båten flyter enligt design. Sittbrunnsbordet kanske känns lite "cruising" men kan vara bra att ta stöd mot i en så bred sittbrunn.

Preliminära data:
Längd: 10,86 m
Bredd: 4,00 m
Djup: 1,10 - 2,93 m (finns även fast köl på 2,10 m)
Vikt: 3,6 ton
Krysställ: 74 m2
Gennaker: 120 m2

Läs mer:
https://www.facebook.com/Pogo-Chantier-Naval-Structures-263630182346/

http://www.pogostructures.com

söndag 18 september 2016

Owen Clarke Class 40 generation 5

Picture: https://www.facebook.com/owenclarkedesign.yacht

Class 40 är häftiga båtar. I grunden avsedda för solo eller shorthandedsegling över öppet hav har de gått från renodlade undanvindsracers till mer allround design som även kryssar bättre. Olika designers sätter ofta spets på olika bogar och Owen Clarke tillhör de som även tittar på lättare vindar och kryss tack vare några beställningar från USA.

Allmänt har alla gått mot ökad förtriangel och revbar fock väljs ibland för att kunna ta med ett extra undanvindssegel då antalet segel är begränsat i klassregeln.

Båtarna är oftast starkt byggda men börjar nu köras så hårt att några få har råkat ut för delamineringar i stävregionen även om det är ovanligt. Däremot har några kolliderat med föremål i vattnet men det är ju inget specifikt för klassen men sätter ändå möjligheten att byta roder ute till havs som något att tänka på och möjligt att råka ut för. Båtar med dubbla roder är lite känsligare för det än båtar med singelroder som till viss del skyddas av kölen.

OC Class 40 gen 5 är redan såld i ett par exemplar och kan utrustas efter beställarens önskemål t ex en förlängning av rufftaket för mer skydd.

Läs mer:
https://www.facebook.com/owenclarkedesign.yacht

http://www.owenclarkedesign.com/Class40OpenRacingYacht

fredag 16 september 2016

Ofcet 32

Picture: https://www.facebook.com/ofcet/?pnref=story

Jag har skrivit om Ofcet 32 ett par gånger tidigare - från ritning till plugg och formar. Nu är första båten snart sjösatt  och det ska bli kul att se flytläge osv.

Det verkar bli en jättebra shorthandedbåt med rimliga ytor på segel för att även ett ickeproffs ska kunna hantera den solo. Köparen kan välja mellan rak köl eller köl med bulb och singel- eller dubbla roder.

IRC-mätetalet pekar mot ett SRS-tal på 1,26-1,27!

Längd: 9,80 m
Bredd: 3,36 m
Djup: 1,90 m
Vikt: 3.400 kg
Krysställ: 58,4 m2
Segelyta undanvind: 116 m2

Läs mer:
https://www.facebook.com/ofcet/?pnref=story

http://www.chantier-ofcet.com/ofcet-32/presentation/

http://racerocruiser.blogspot.se/search?q=ofcet+32

torsdag 15 september 2016

Pogo 36

Picture: https://www.facebook.com/Pogo-Chantier-Naval-Structures-263630182346/

Pogo 36 har funnits på skisser och även något foto på plugg/form osv. Nu finns första bilden på en färdig båt men tyvärr bara akterhörnet...

Hoppas att mer info kommer snart. Ett rykte säger att första båten ska kunna provseglas i oktober!

Läs mer:
https://www.facebook.com/Pogo-Chantier-Naval-Structures-263630182346/

http://www.pogostructures.com/en/

http://racerocruiser.blogspot.se/2015/07/pogo-36.html


onsdag 14 september 2016

Pelagic Autopilot

Picture: http://pelagicautopilot.com

Pelagic Autopilot är en uppstickare som utmanar med kvalitet och metall där konkurrenterna ofta har plastdetaljer som är betydligt klenare. Kraften räcker gott till en tiometers båt och gyro finns till.

En detalj jag gillar är att höljet inte är svart som på många andra som blir extremt varma av solljuset.

Läs mer:

onsdag 7 september 2016

Egen segling



I går kväll seglade jag ToR över Bråviken efter jobbet. Liknande vindar som så ofta den här sommaren. En ökande VSV på eftermiddagen som kulminerar lagom till jag hinner ut och sen avtar den när det är dags att styra hemåt. Nu blev det revad stor och hårdvindsfocken och 13 m/s kryss första biten och ganska snabbt slå ut revet. På hemvägen hissade jag nylonet och fick en fin segling i solnedgången. Sådana kvällar blir skönt att minnas i vinter.

lördag 3 september 2016

Vendée Globe

Picture: http://www.vendeeglobe.org/en/

Den 6:e november startar nästa upplaga av Vendée Globe - solokappseglingen nonstop jorden runt. Antalet anmälda deltagare (30 st) tangerar rekordåret 2008/2009 och det ska bli kul att se hur många som fullföljer den här gången. Då var det bara 11 st som tog sig i mål. Haverierna var många med riggar, roder och kölar. Förutom fantastiska seglingsbedrifter finns några saker jag minns extra från den upplagan; Yann Eliès seglade in i en stor våg när han var framme på peket och jobbade ca 800 nm söder om Australien. Han slogs in i något och bröt lårbenet men lyckades att ta sig tillbaka ner i båten. Han kunde sen inte röra sig och blev allt svagare eftersom han inte fick tag på varken vatten eller mat. Marc Guillemot seglade dit och slängde ett antal vattenflaskor mm in genom ruffluckan när han seglade förbi. Australiska marinen kom sen och tog sig ombord och räddade honom. Jean Le Cam kappsejsade strax före Kap Horn och Vincent Riou räddade honom. Vid räddningen slog båtens utriggare (för vanten) emot och skadades. Ett dygn senare rasade riggen men de tog sig till Kap Horn och fick bogsering i hamn.

Rekordet hålls nu av François Gabart (2012/2013) med 78 dygn, 2 timmar och 16 minuter. Nu finns de nya båtarna med foils som kan hålla högre snittfarter under rätt förhållanden. Några "experter" är dock tveksamma till hållfastheten i foilsen.

Årets startfält är jättestarkt och det är svårt att tippa någon vinnare. Hälften av deltagarna har inte seglat Vendée tidigare men har ändå ofta stor erfarenhet av solosegling. Jag har plockat ut fem namn och jag tror att minst två av dessa hamnar på pallplats;

Vincent Riou
Morgan Lagraviere
Armel Le Cleac'h
Sébastian Josse
Jean Le Cam

... och så sätter jag dit Alex Thomson som joker. Fullföljer han så hamnar han i topp...

Frankrike har överlägset flets deltagare med 21 st. Sen kommer Spanien, Ungern, USA, England, Schweiz, Holland, Japan, USA/Nya Zealand och Irland.

Starten brukar samla 3-400.000 åskådare och följs av många miljoner via TV/internet. Det går också att segla virtuellt via Virtualregatta då man får motsvarande väderprognoser som deltagarna och har samma VPP-data som de riktiga båtarna.

Vendée Globe ligger egentligen utanför den här bloggen men mycket av utvecklingen av segelmaterial, rullfockar, spinnakerstrumpor, autopiloter mm har skett där och nu seglar de solo i 18 meter långa båtar med 450 m2 spinnakrar och har toppfarter på över 30 knop. Därför är det kul att följa seglingen.

Läs mer:
http://www.vendeeglobe.org/en/

http://www.vendeeglobe.virtualregatta.com

torsdag 1 september 2016

Sphinx 33

Picture: http://www.chantier-lobrichon.fr/sphinx/

Fransmännen har några varv som bygger i plywood fortfarande. RM-Yachts är ett och Chantier Lobrichon ett annat. Sphinx 33 är ritad av Marc Lombard för att fungera enligt IRC. Det är en hemlig regel så ingen (ska veta...) vet exakt hur den är skriven. Men oftast kan man ändå dra slutsatser om vad som lönar sig.

Ett plywoodskrov blir förhållandevis lätt och ganska billigt att bygga i små serier. Det är också enkelt med figurfrästa spantmallar och skrovpaneler. Sen plastar man utvändigt innan man vänder på skrovet och plockar ur mallarna.

Längd: 10,07 m
Bredd: 3,35 m
Djup: 2,20 m
Vikt: 3.956 kg
SA Kryss: 60 m2

Läs mer:
http://www.chantier-lobrichon.fr/sphinx/