söndag 25 december 2016

Sodebo - nytt rekord

Picture: http://tour-du-monde.sodebo.com

Det blev ett nytt rekord solo- nonstop jorden runt för Thomas Coville. Det var hans 4:a försök att slå Francis Joyons gamla rekord på 57 dygn, 13 timmar och 34 minuter och med den nya rekordtiden...

49 dygn 3 timmar 7 minuter och 38 sekunder

... kan man väl säga att han lyckades bra!

Läs mer:
http://tour-du-monde.sodebo.com

https://www.sodebo.com/fr/voile

Seapilot2star 2017 - uppdatering

Bild från starten av Seapilot2star 2016

Nu har det gått ett tag sedan anmälningen öppnade för nästa års upplaga av Seapilot2star - tävlingen som seglas av 2 personer per båt Oxelösund-Visby-Oskarshamn-Oxelösund. Antalet deltagare är begränsat till max 125 båtar och det brukar vara 100-110 båtar som till slut kommer till start.

Just nu är det 69 båtar anmälda och som vanligt har jag kikat på fördelningen mellan olika fabrikat. Här är några fabrikat vanligare än andra och förmodligen beror det på att de båtarna är snabba allroundbåtar som en amatör shorthandedbesättning klarar av att segla bra under en längre segling.


Läs mer:
http://www.seapilot2star.se

lördag 24 december 2016

Sodebo på väg mot mål!

Picture: http://tour-du-monde.sodebo.com

Nu är det inte långt kvar för Thomas Coville ombord på trimaranen Sodebo. Håller vindarna i sig så kan han gå i mål i morgon kväll efter ett varv solo, nonstop, jorden runt. Det lutar alltså åt att han slår Francis Joyons gamla rekord med 8 dygn!

För inte så många år sedan var Jules Vernes boktitel "Jorden runt på 80 dagar" ett drömmål även för fullbemannade båtar. Nu har både IMOCA 60 (enskrov med 78 dygn) och framför allt flerskrov slagit rekordet även solo. Nästa försök kanske blir med en helfoilande catamaran?

En lite trist sak med många fransoser är att de trots budgetar på kanske 100-miljoner SEK inte orkar översätta sina internetsidor till engelska. Google Translate fungerar hyfsat på allmänna texter men inte på specialsidor som segling.

Följ slutspurten!
http://tour-du-monde.sodebo.com

https://www.sodebo.com/fr/voile

tisdag 20 december 2016

K36 Samurai seglar

Picture: http://www.k36-samurai.com

Två exemplar seglar redan i Japan och två till är nästan klara för leverans. Byggs av Pauger Composite som är världsberömda i hela världen för sina master och kolfiberjobb...

Tänk om man kunde anpassa en sådan här för shorthanded. En lite högre och längre ruff som ger mer skydd när man sitter till rors och så lite bredare skardäck så man lättare når allt trim under solosegling Den väger 2/3 av en Class 40 och borde vara lite vassare i lättvind och på kryss i förhållande till storleken.

Längd: 10,88 m
Bredd: 3,59 m
Djup: 2,45 m
Vikt: 3.100 kg
Köl: 1.550 kg
Stor: 49,5 m2
Fock: 34,3 m2
Spinnaker: 145 m2

Läs mer:
http://www.k36-samurai.com

lördag 17 december 2016

Handheld Algiz 10X

Picture: http://www.handheldgroup.com/sv/stryktaliga-datorer/tablets-notebooks/algiz-10x/

Algiz 10X är en tablet som är IP65-tätad och dessutom MIL-klassad enligt ett antal specifikationer. Många seglare använder iPad med fodral och har problem med läsbarhet i solsken samt manövrering av skärmen i väta. Här finns lösningen på det även om det kostar.

Läs mer:
http://www.handheldgroup.com/sv/stryktaliga-datorer/tablets-notebooks/algiz-10x/

måndag 12 december 2016

Cape 40 5G

Picture: https://www.facebook.com/caperacingyachts/

En ny Class 40 från Owen/Clark's ritbord byggs nu i Sydafrika. Formar finns och ett par är beställda än så länge. Tillverkningen sker på ett sådant sätt att viss anpassning kan ske till de olika beställarna i form av däckslayout, inredning, skydd för däcksvakt mm.

Båt nummer 1 skulle sjösättas före årsskiftet men det verkar de inte klara medan båt nummer 2 ska levereras till våren.

Läs mer:
https://www.facebook.com/caperacingyachts/

http://www.caperacingyachts.co.za/caperacingyachtsclass40action-1


söndag 11 december 2016

K28

Picture: http://www.gieffeyachts.it/keller_28.htm#

Ytterligare en trailerbar båt som säkert ger massor av kul segling. En halvmeter smalare och två meter längre än en Mini 650 proto men i övrigt har de mycket gemensamt i form av vikt, canting köl, centerbord och massor av segel. För förhållandena på svenska ostkusten är  K28 ett bättre val.

Jag har inte sett bilder från interiören men jag förutsätter att det finns möjlighet att sova om man trivs i fjälltält (måttmässigt...) och även tillräckligt med plats för att stuva segel och personliga prylar någorlunda torrt.

Längd: 8,50 m
Bredd: 2,49 m
Djup: 0,76 - 1,80 m
Vikt: 1.075 kg
Köl: 325 kg
Segelyta kryss: 47 m2

Läs mer:
http://www.gieffeyachts.it/keller_28.htm#

onsdag 7 december 2016

Reacher 780 seglar

Picture: http://www.reacher780.com

Många båtar fastnar på projektstadiet men Reacher 780 lyckades komma i sjön. Kul koncept vars mått gör den fullt trailerbar i hela EU-ropa. Inte mycket till inredning men det har inte konkurrenterna heller och jag är ingen stor beundrare av "regnskog" inuti båtar. Bättre att ha en praktisk interiör!

Längd: 7,80 m
Bredd: 2,54 m
Djup: 0,50 - 1,80 m
Vikt: 1.150 kg
Köl: 525 kg
Stor: 25,1 m2
Fock: 17,5 m2
Gennaker: 65 m2

Läs mer:
http://www.reacher780.com

lördag 3 december 2016

Figaro 3

Picture: https://www.seilmagasinet.no/innhold/?article_id=47681

Nu har norska Seilmagasinet lagt ut bilder på vad som sägs bli nya Figaro 3. Den stora nyheten blir foils som är vända åt andra hållet mot vad som är vanligast. Ger förmodligen både lyft och avdriftshämning på samma gång.

Invändigt skriver de att de är mer spartansk än en Mini 650 men det kanske man kan ta med en nypa salt då de nya Mini 650 i princip är tomma inuti vad gäller inredning. Foilmekanismen tar stor plats inuti och friborden är lägre än Figaro 2.

Produktion hos Beneteau liksom tidigare.

Längd: 9,75 m
Bredd: 3,40 m
Djup: 2,50 m
Vikt: 2.900 kg
Stor: 39,5 m2
Fock: 30,5 m2 (i texten skriver Seilmagasinet 39 m2 men i tabellen är det 30,5)
Spinnacker: 105 m2

Läs mer:
https://www.seilmagasinet.no/innhold/?article_id=47681

söndag 27 november 2016

650 ANZ

Picture: https://650anz.com

650 ANZ är ett försök att anpassa Mini 650 till de förhållanden som det seglas i runt Australien och Nya Zealand. Det finns inte så mycket information än så länge men redan bilden visar canting köl, foils som lyfter båten och även foils på rodret av samma typ som finns på Mothjollar m fl. Jag är dock lite tveksam till att fälla rodren bakåt när de har foils i botten. Det vore nog bättre att hissa rakt upp...

En kul sak är att det är tänkt att finnas tre olika riggar till båten för att den ska lämpa sig som shorthanded offshore racing boat, 21,5 fot skiff eller inomskärs sports boat. Jag gissar att de tänkt på någon form av entypsregel för att alla ex av båten ska segla med samma typ av rigg på en viss regatta.

650 ANZ ser ut att passa svenska förhållanden bättre än en Mini 650 men för bägge gäller att en soloseglare har fullt upp att göra vid gippar och slag ;-)

Läs mer:
https://650anz.com

söndag 20 november 2016

Stulen motor





Någon har stulit utombordaren för mig. Inget större värde men trots lite sur gång så fungerade den fortfarande. Modellen är Yamaha 9,9 fyrtakt med XL-rigg och stor propeller. På ena dekalen står 1995. De tog hela plattan inklusive lås och klippte av laddkabeln. Motorn var låst med ett runt Hillock motorlås på bb skruv. För två veckor sen har jag bild på att den var kvar och jag var förbi förra lördagen och då var den kvar. På kåpan har färgen släppt (nedersta bilden) och gummilisten på kåpan är lös och snedklämd.
Avsikten var att den skulle tas bort för genomgång när kompisens ”verkstad/gubbdagis" var klart.

Gissar att det inte blir många kronor på försäkringen så har någon en bra motor med lång eller allra helst xl-rigg så är jag intresserad att veta mer!

tisdag 8 november 2016

Rekordförsök solo nonstop jorden runt - Sodebo


Nu är det snart två dygn sedan Thomas Coville startade sitt rekordförsök solo nonstop jorden runt. Det är hans fjärde försök att slå det rekord som Francis Joyon slog 2008 med Idec II. Så här långt ser det mycket bra ut.

Coville seglar trimaranen Sodebo som är den gamla Geronimo som är ombyggd med nya sidoskrov och anpassad för solosegling. Sodebo's spår är det orangea medan det röda är Idec II. En fantastisk prestation att segla dessa 30-meters "monster" solo!

Kika på kartbilden med tracking och följ färden:
http://tour-du-monde.sodebo.com

torsdag 3 november 2016

Säsongen som gått...




Den här sommaren har det blivit mycket segling för mig men bara dagsseglingar här i omgivningarna eller som jag skrev tidigare, 1/4 ARC på Bråviken.

Vädret har varit väldigt skiftande och den vanliga sommarbrisen på 4-5 m/s har i år snarare varit ovanlig. Ett par gånger har jag fått starta motor för att ta mig hem över Bråviken på kvällen men vanligare har varit andra änden av skalan med ett rev i storseglet och hårdvindsfocken.

Jag provar att lägga upp lite filmer på Yuotube:
https://www.youtube.com/channel/UClQZ9ZvhybIZr7-0HBxI2GA

söndag 30 oktober 2016

Vendée Globe 2016/2017


Pictures: http://www.vendeeglobe.org/en

Snart är det dags för dessa fantastiska män i sina flygande maskiner. Ja, de kanske inte har lättat helt än men tack vare foilsen på de nya båtarna går de allt snabbare och faktiskt så verkar foilsen ha minskat lasterna eftersom de inte längre får så många tvärstopp i vågorna.

Den här gången är det 29 deltagare men tyvärr ingen tjej. Sam Davies har hintat att hon kanske ska satsa på deltagande nästa gång (2020). Däremot är det deltagare från nya länder som t ex Irland där Enda O'Coineen nästan är nationalhjälte redan före starten har gått!

Båtarna är som vanligt Open 60 men de nya båtarna har några delar som köl och mast som är entyp medan skroven får man bygga själv. Entypsdelarna är för att minska kostnaderna samt att ingen ska tulla på hållfasthet på de här viktiga delarna.

Om man vill så finns det möjlighet att segla racet själv virtuellt. Samma väderprognoser och samma polardiagram (båtens fart i olika vindvinklar) som de riktiga seglarna och samma bana/starttid. Testa men var medveten om att de första racen får ses som lärtid för det är lätt att hamna långt efter och de virtuella toppbåtarna är team som kör i skift med flera routingprogram i gång.

Läs mer:
http://www.vendeeglobe.org/en

http://www.virtualregatta.com/en/index_vendeeglobe2016.php

lördag 29 oktober 2016

Rogers Class 950

Picture from Sailing Anarchy forum

Class 950 blev ingen succé. Jag tror det är drygt 10 båtar tillverkade men det seglas ingen klass utan de som är aktiva seglar vanliga regattor.

För några år sedan så tog Rogers Yacht Design ritningar och formar gjordes till en ny Class 950. Linjerna såg fina ut och det skulle ha funnits tre intressenter men sen dog projektet. Nu finns det chans att ta över formarna som kräver lite TLC och man behöver ordna formar till inredning.

Class 950:
Längd: 9,50 m
Bredd: 3,70 m
Djup: 2,40 m
Vikt: 2.700 kg
Krysställ: 80 m2
Undanvind: 155 m2

Intresse:
marine@nccuk.com

Läs mer:
http://www.rogersyachtdesign.com

måndag 24 oktober 2016

Ocean Solo Sailing - träning

Picture: http://extremesailacademy.com/en/ocean-solo-sailing/

Extreme Sail Academy erbjuder diverse kurser i segling bl a en Ocean Solo Sailing. Där används en Class 40 och man tränar manövrer, sömn, mat, stress, routing, säkerhet och en massa annat.

Kurslängden är fyra dagar och man är 2 eller 3 elever ombord tillsammans med en instruktör. Hemmahamn är Lissabon i Portugal.

Läs mer:
http://extremesailacademy.com/en/ocean-solo-sailing/

söndag 23 oktober 2016

Tvätta linor


Jag drar ur alla fall ur masten på vintern och tvättar dom hemma. En "Snabbtvätt" med 40° och långsammaste centrifugen verkar fungera bra. Men lägg inte i mer än max 3 linor åt gången för det som kommer ur maskinen är trassligt och tar en stund att reda ut.

Stor- och genuafall har en splitsad ögla i änden för schackel men för spinnaker/gennakerfallet har jag valt att inte splitsa utan har en knop istället. Den är inte lika lätt att dra in i fallskivan vid hissning så att det låser sig när nylonet ska ner. Först hade jag en pålstek men den kan ibland krypa lite och öppna sig om man har otur. Därför blev jag glad när jag hittade en fallknop i Seldéns tips (sidan 16).

Läs mer:
http://www.seldenmast.com/files/1456145013/595-540-S.pdf

lördag 22 oktober 2016

Lift 40 från Lombard

Picture: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1006397349469979&id=435695029873550

Tyvärr verkar Class 40-byggarna Akilaria ha släckt ner sina internetsidor lagom till att designern Marc Lombard släppte nyheten om en Akilaria RC4. Nu har Lombard dock släppt nyheten att Gepeto Composite i Lorient kommer att bygga den nya Lift 40. Är det den som var tänkt att bli RC4:an?

Den verkar fylligare i stäven som de flesta nya båtarna. Det ger bättre lyft för att bära mer segel på halvvind och slör men jobbigare segling på kryssen.

En intressant sak är att Lombard verkar ha ritat dit winschar på masten. Annars har trenden gått mot att man ska tillbringa så lite tid som möjligt på däck. Kick-uproder är lite tyngre men lättare att reparera eller rensa från skräp. Bra sittposition för rorsman men lite utsatt får vind och vågsprut. Kanske är de streckade linjerna någon form av utdragbart tak?

Läs mer:
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1006397349469979&id=435695029873550

fredag 21 oktober 2016

Lefant Tiger Coat - efter en sommar

 




Klicka på bilderna så blir de större och sedan höger/vänsterpil för att växla mellan bilderna.

Idag tog jag upp båten och det var väldigt spännande att se hur mycket det växt på den. Under sommaren har jag badat och tvättat botten fyra gånger varav den senaste var 5 augusti. Då har jag använt en Scotch Brite svamp (vit) med handtag som har fungerat mycket bra. Sen var det för kallt i vattnet (13° eller mindre...).

Första anblicken var inte för hemsk men den stora chocken kom på spolplattan när jag gick på med högtryckstvätten. Jag började på babordssidan och det blev inte helt rent men eftersom jag ändå tänkt att matta ner ytan och gå på med ett lager till så funderade jag inte så mycket på det. På styrbordssidan blev det annorlunda för där släppte Tiger Coat epoxyn i stora sjok förutom några små ytor där den envist satt kvar.

När jag målade i våras väntade jag länge för att få tillräcklig temperatur för härdningen. Jag målade en skrovhalva efter jobbet en eftermiddag/kväll, sedan andra sidan och sedan tillbaka för lager två. Totalt tog målningen alltså fyra kvällar i rad. På babordssidan sitter det bra medan på styrbordssidan släppte andra lagret från första lagret.

Efter sista målningen fick båten stå kvar på land i tio dagar för efterhärdning innan jag sjösatte i det kalla vattnet.

Jag använde en burk till en skrovhalva för varje lager. Som det verkar är det alltså sista burken/målningen som det hänt något med. Antingen är det själva färgen i den burken som inte var bra eller så har något hänt med ytan mellan målningarna. Det som talar för att det är färgen som var felaktig är att det släppt på hela den sidan och inte bara på någon bit.

Jag gillar tanken på att ha en helt giftfri botten men nu kommer jag att ta en ordentlig funderare inför våren. Som det känns nu kommer jag inte att lita på Lefant Tiger Coat utan istället matta ner ytan och lägga på något annat.

Komplettering 2016-10-21
Lefant har svarat på mitt mail;

"Tack för ditt mail och vi beklagar att stött på problem,

Varför färgen släpper beror på att den inte fått tillräcklig vidhäftning mot det underliggande skiktet. Anledningen till att vidhäftningen inte är tillräcklig kan uteslutande bero på två faktorer, antingen har ytan hunnit bli för hård så att det nya skiktet inte kan vidhäfta ordentligt, varför det är förekommande endast på en av sidorna kan i sin tur bero på olik yttemperatur, t.e.x. skugg- och solsida, att ena sidan varit exponerad för vind m.m. Ett annan orsak skulle kunna vara otillräcklig rengöring mellan skikten, när epoxi härdar bildas en vaxhinna som måste avlägsnas mellan skikten. Alla de burkar du har använt kommer från samma batch, vilket innebär att innehållet är precis detsamma när de lämnat vår produktion."

Komplettering 2017-03-11
Jag kommer inte att fortsätta med Tiger Coat då jag inte litar på att produkten fungerar ordentligt. Om det beror på att jag gjort fel, att produkten varit felaktig eller olyckliga temperatur/väderförhållanden vet jag inte men är den så känslig så är den inget för mig som jobbar utomhus.

torsdag 20 oktober 2016

Höstrea och pund


Nu börjar höstrea hos de flesta båttillbehörsfirmor och pundet har fallit en hel del. Kanske dags att jämföra priser i England med reapriser hemma?

Det blir nog inga stora jobb på båten till nästa säsong men motorn börjar sjunga på sista versen (1996) och sjöstället likaså även om det inte är lika gammalt. Motor köper jag nog inte via internet men sjöställ spelar ju ingen roll varifrån paketet kommer.

Följ pundet:
https://www.forex.se/Valuta/Valutagrafer/?c=GBP

söndag 16 oktober 2016

Dags att ta upp båten



Nu är båten förberedd för avmastning och prylarna ska ses över innan de läggs in i förråden.

Jag ligger på den nedre delen av skalan när det gäller puts och finish på båten men prylarna ska fungera och kollas. När masten ligger på däck så drar jag ur alla fall och ersätter med draglinor. Linorna och block tvättas osv. Jag återkommer med mer om detta...

Tips för avmastning finns bl a på OXSS hemsida. Skrolla ner på sidan;
http://idrottonline.se/OxelosundsSS-Segling/Kolbat/anvandarinstruktionformastkran

lördag 15 oktober 2016

Sista seglingen för i år


Det sägs att man ska skippa första och sista åket (gäller egentligen utförsåkning) för då är skaderisken störst. Jag tänkte att det här skulle bli sista seglingen för året men ändrade mig och skippar morgondagens sista åk istället.

Vind 9-15 m/s från 100° ger en lite öppen halvvind ner till Lilla Alen och en brant halvvind hem. Lite besvärlig sjö för det låg gammal dyning under och drygt meterhög ny sjö ovanpå så där fanns slätvatten och gropar...

Det har blivit 44 stycken soloseglingar under året. Det var en sen sjösättning pga epoxybehandlingen av botten. Tyvärr har det varit väldigt kallt i vattnet från början av juli så 5:e augusti är senaste gången jag tvättat botten. Får se på fredag om det går att spola bort med högtryck eller om det blir slipning.

Nikon Key Mission 170

Picture: http://www.nikonusa.com/en/nikon-products/product/action-camera/keymission-170.html?icid=action_cat:button_specs:2:action:170:091916:specs_pdp#tab-ProductDetail-ProductTabs-TechSpecs

Ny liten kamera som både filmar och tar bilder. Massor av olika fästen finns och en fjärrkontroll så man har chans att sätta igång filmning när det händer saker.

Formatet är nästan onödigt smidigt med 66 x 46 x 42 mm. Batterierna ska räcka till 250 bilder eller 60 minuter film.

Läs mer:
http://www.nikonusa.com/en/nikon-products/product/action-camera/keymission-170.html?icid=action_cat:button_specs:2:action:170:091916:specs_pdp#tab-ProductDetail-ProductTabs-TechSpecs

fredag 14 oktober 2016

Rekordförsök jorden runt

Picture: https://www.facebook.com/gaetanomuravelista/?pnref=story

I morgon ska Gaetano Mura starta sitt rekordförsök jorden runt från Sardinien. Han seglar en Manuard BM 40 Class 40 och seglingen sker "unassisted" solo nonstop jorden runt.

Hoppas att de fixar en plottingsida där man kan se hur han ligger till!

Nuvarande rekordinnehavare är Guo Chuan som seglade en Akilaria II Class 40 på 137 dygn från Qingdao i Kina och tillbaka.

Uppdatering 2016-10-21
Gaetano har gått in i hamn i södra Spanien. Jag gissar att han insåg att de farter han haft i Medelhavet har varit alldeles för dåliga och gör det svårt at ta igen senare.

Komplettering 2016-10-22

Gaetano Mura stannar i Puerto Banus, nära Marbella, Spanien. Ett depåstopp med slutförandet av tekniska formaliteter som krävs för certifiering av rekordförsöket på jorden runt solo, från Gibraltar till Gibraltar.

Läs mer:
https://www.facebook.com/gaetanomuravelista/?pnref=story

http://www.gaetanomura.com

http://racerocruiser.blogspot.se/search?q=jorden+runt

Följ seglingen via YB-Trac:
http://www.gaetanomurarecord.com/la-rotta/

lördag 8 oktober 2016

1/4 ARC på Bråviken


Kanske en lite kryptisk rubrik men sammanräknat blir de seglade rutterna på bilden ett fjärdedels ARC (Atlantic Rally for Cruisers). Lite olika ambitionsnivå men all segling har sin charm tycker jag och soloseglingar på Bråviken kan ju vara en bra träning för längre seglingar!

Under sommaren har jag varit ute i vindar från 0 till 17 m/s och alla segel i garderoben har fått någon stund uppe i riggen. Nya storseglet från Doyle (Stratis ICE) har varit fantastisk och jag är mycket nöjd att jag bara valde ett rev mot två som det gamla storseglet hade. Ett rev räcker gott här och blir det för stort ändå får jag väl ta ner det helt.


Favoritsegel nummer två är den självslående focken (också Doyle Stratis ICE) är nu inne på sin tredje säsong och av det märks inget! Även den nya hårdvindsfocken har varit mycket användbar. Jag beställde den lite större än den gamla hårdvindsfocken och med lite form för att den skulle orka dra genom våra korta och branta vågor på Bråviken.

onsdag 5 oktober 2016

MMW 30 Offshore

Picture: http://www.mestralmarineworks.com/mmw-30-offshore

Mestral Marine Works är en en bekantskap för mig. De har, vad jag kan se, en 40-fotare seglande och 30-, 33- och 36-fotare i pipeline. 30-fotaren finns i en Inshore- och en Offshoreversion och den senare är förmodligen mest intressant. Än har de ingen skiss på inredningarna men kika på de större båtarna så finns några kul lösningar med flyttbara hängkojer som fungerar bra både att sitta i och att ligga i.

De bilder från produktion som finns visar ett modernt varv med injektionsgjutning. Det ger bra koll på glashalt och styrka.

Rorsmansplatsen verkar ge bra koll på allt för solosegling. Ruffnedgången kräver lite akrobatik men det borde vara överkomligt och jämfört med en Mini 650 så är den säkert rymlig inuti.

Längd: 9,15 m
Bredd: 3,15 m
Djup: 2,20 m
Vikt: 2.000 kg

Läs mer:
http://www.mestralmarineworks.com/mmw-30-offshore

tisdag 27 september 2016

Egen segling


Det börjar bli korta kvällar så nu blir det nog ingen mer kvällssegling. I helgen var jag ute både lördag och söndag. På lördagen var det fin vind på vägen söderut men sen dog den ut på vägen hem så efter en halvtimmes guppande startade jag motorn.

På söndagen var det hyfsad eller bra vind hela seglingen och när jag kom hem såg jag att det var 40:e soloseglingen i år. Jag hoppas på några fina turer till men nu är vädret ganska ostadigt så det krävs lite tur...

söndag 25 september 2016

Mastracchio 28.5

Picture: http://www.mastracchiodesign.com/portfolio-items/mastracchio-28-5/

Mastracchio 28.5 är ritad av samma designer som Malbec 290 vilken det har funnits ett par stycken i Sverige. Linjerna ser lite moderniserade - eller ska man säga modeanpassade?

Hissköl och rodret på akterspegeln är ovanligt i Sverige på den här storleken av båtar men vanligt nere i EU-ropa men kan öka antalet möjliga tilläggningsplatser i ostkustskärgården.

Längd: 8,45 m (inkl roder)
Bredd: 2,99 m
Djup: 0,90 - 1,70 m
Vikt: 2.500 kg
Köl: 950 kg

Läs mer:
http://www.astillerosdelsur.com/mastracchio-28-5/

http://www.mastracchiodesign.com/portfolio-items/mastracchio-28-5/

torsdag 22 september 2016

Pogo 36 seglar

Picture: https://www.facebook.com/Pogo-Chantier-Naval-Structures-263630182346/

Äntligen finns det bilder på en seglande Pogo 36. Den mest intressanta bilden är väl aktern som visar att båten flyter enligt design. Sittbrunnsbordet kanske känns lite "cruising" men kan vara bra att ta stöd mot i en så bred sittbrunn.

Preliminära data:
Längd: 10,86 m
Bredd: 4,00 m
Djup: 1,10 - 2,93 m (finns även fast köl på 2,10 m)
Vikt: 3,6 ton
Krysställ: 74 m2
Gennaker: 120 m2

Läs mer:
https://www.facebook.com/Pogo-Chantier-Naval-Structures-263630182346/

http://www.pogostructures.com

söndag 18 september 2016

Owen Clarke Class 40 generation 5

Picture: https://www.facebook.com/owenclarkedesign.yacht

Class 40 är häftiga båtar. I grunden avsedda för solo eller shorthandedsegling över öppet hav har de gått från renodlade undanvindsracers till mer allround design som även kryssar bättre. Olika designers sätter ofta spets på olika bogar och Owen Clarke tillhör de som även tittar på lättare vindar och kryss tack vare några beställningar från USA.

Allmänt har alla gått mot ökad förtriangel och revbar fock väljs ibland för att kunna ta med ett extra undanvindssegel då antalet segel är begränsat i klassregeln.

Båtarna är oftast starkt byggda men börjar nu köras så hårt att några få har råkat ut för delamineringar i stävregionen även om det är ovanligt. Däremot har några kolliderat med föremål i vattnet men det är ju inget specifikt för klassen men sätter ändå möjligheten att byta roder ute till havs som något att tänka på och möjligt att råka ut för. Båtar med dubbla roder är lite känsligare för det än båtar med singelroder som till viss del skyddas av kölen.

OC Class 40 gen 5 är redan såld i ett par exemplar och kan utrustas efter beställarens önskemål t ex en förlängning av rufftaket för mer skydd.

Läs mer:
https://www.facebook.com/owenclarkedesign.yacht

http://www.owenclarkedesign.com/Class40OpenRacingYacht

fredag 16 september 2016

Ofcet 32

Picture: https://www.facebook.com/ofcet/?pnref=story

Jag har skrivit om Ofcet 32 ett par gånger tidigare - från ritning till plugg och formar. Nu är första båten snart sjösatt  och det ska bli kul att se flytläge osv.

Det verkar bli en jättebra shorthandedbåt med rimliga ytor på segel för att även ett ickeproffs ska kunna hantera den solo. Köparen kan välja mellan rak köl eller köl med bulb och singel- eller dubbla roder.

IRC-mätetalet pekar mot ett SRS-tal på 1,26-1,27!

Längd: 9,80 m
Bredd: 3,36 m
Djup: 1,90 m
Vikt: 3.400 kg
Krysställ: 58,4 m2
Segelyta undanvind: 116 m2

Läs mer:
https://www.facebook.com/ofcet/?pnref=story

http://www.chantier-ofcet.com/ofcet-32/presentation/

http://racerocruiser.blogspot.se/search?q=ofcet+32

torsdag 15 september 2016

Pogo 36

Picture: https://www.facebook.com/Pogo-Chantier-Naval-Structures-263630182346/

Pogo 36 har funnits på skisser och även något foto på plugg/form osv. Nu finns första bilden på en färdig båt men tyvärr bara akterhörnet...

Hoppas att mer info kommer snart. Ett rykte säger att första båten ska kunna provseglas i oktober!

Läs mer:
https://www.facebook.com/Pogo-Chantier-Naval-Structures-263630182346/

http://www.pogostructures.com/en/

http://racerocruiser.blogspot.se/2015/07/pogo-36.html


onsdag 14 september 2016

Pelagic Autopilot

Picture: http://pelagicautopilot.com

Pelagic Autopilot är en uppstickare som utmanar med kvalitet och metall där konkurrenterna ofta har plastdetaljer som är betydligt klenare. Kraften räcker gott till en tiometers båt och gyro finns till.

En detalj jag gillar är att höljet inte är svart som på många andra som blir extremt varma av solljuset.

Läs mer:

onsdag 7 september 2016

Egen segling



I går kväll seglade jag ToR över Bråviken efter jobbet. Liknande vindar som så ofta den här sommaren. En ökande VSV på eftermiddagen som kulminerar lagom till jag hinner ut och sen avtar den när det är dags att styra hemåt. Nu blev det revad stor och hårdvindsfocken och 13 m/s kryss första biten och ganska snabbt slå ut revet. På hemvägen hissade jag nylonet och fick en fin segling i solnedgången. Sådana kvällar blir skönt att minnas i vinter.